info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skador med bakgavellyftar

Varje vecka inträffar skador med bakgavellyftar. Nu ska Arbetsmiljöverkets disktrikt i Linköping kontrollera att besiktningsreglerna följs på bland annat bakgavellyftar på lastbilar och skyliftar.

I hela landet finns 35 000 lastbilar som är utrustade med bakgavellyft. Men Arbetsmiljöverket uppskattar att bara hälften har genomgått besiktning.
– Vi tror att många lastbilsägare inte känner till att bakgavellyften måste besiktigas separat, säger Ingrid Wadin, arbetsmiljöinspektör i Linköping.
Varje vecka skadas någon av en bakgavellyft. Cirka 200 sådana olyckor som har lett till sjukfrånvaro, har rapporteras in till arbetsmiljöverket de senaste tre åren. Men det faktiska antalet olyckor är troligtvis större. Dels för att inte alla olyckor anmäls och dels för att orsaken till skadan i anmälan angetts som ”träffad av last”, utan att brister i lyftanordningen framkommit.
Nu ska Arbetsmiljöverkets distrikt i Linköping under tre månader inspektera att besiktningsreglerna följs för lastbilar utrustade med bakgavellyftar, skyliftar, grävmaskiner, lastbryggor vid godsterminaler, bil- och skyliftar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skador med bakgavellyftar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig