info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skadestånd för utebliven ersättning

Ett Sundsvallsföretag, MLF Takservice AB, måste betala skadestånd till en byggnadsarbetare för utebliven semesterersättning, enligt en färsk dom i AD. Företaget ska också betala skadestånd till Byggnads.

Enligt Patrik Östberg, ombudsman på Byggnads, har facket i nära sju månader försökt få kontakt med företaget MLF Takservice, utan resultat.
– Att gå till AD är den sista möjliga vägen att få ut pengar till killen, eftersom arbetsgivaren vägrar förhandla med oss, det handlar om åtta tusen kronor i semesterersättning vilket är mycket pengar för den enskilde, sade Patrik Östberg, Byggnads, i samband med stämningen.
Arbetsdomstolen meddelar nu i en tredskodom att bolaget döms till att betala totalt cirka 13 000 kronor till byggnadsarbetaren: 8000 i semesterersättning och 5000 i skadestånd, plus ränta på det.
Byggnads får ett skadestånd på 38 000 kronor för att företaget vägrade förhandla med facket och som ersättning för rättegångskostnader.
Enligt lagen om medbestämmande, är både fack och arbetsgivare skyldiga att träda i förhandling vid tvister. Det innebär att fack/arbetsgivare ska inställa sig till sammanträde med motparten, och om så behövs, lägga fram motiverade förslag till lösningar.
Takföretaget hade möjlighet att lämna in ett skriftligt svar till AD, men skickade inget svar. Därför blev det en så kallad tredskodom.
Inom en månad kan företaget söka ändring i domen, och i sådant fall tas saken upp på nytt. Om inte, så gäller domen.
Byggnadsarbetaren har försökt nå arbetsgivaren för en kommentar, utan resultat.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skadestånd för utebliven ersättning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig