info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skadade kan få jobba på platskontor

Skadade byggnadsarbetare ska inte behöva gå sjukskrivna, utan kan gå en utbildning eller få ett alternativt jobb, till exempel på förråd eller platskontor. Det är tanken bakom nya rutiner hos Skanska för att minska sjukfrånvaron.

En byggnadsarbetare som skadat sig, fick under en tid jobba på förrådet, innan han kunde återgå till sitt vanliga jobb. Det är ett av de första exemplen där den nya policyn har slagit igenom, enligt Annika Adolfsson, arbetsmiljöchef på Skanska Sverige AB.
På det sättet kunde byggnadsarbetaren fortsätta vara aktiv efter egen förmåga och slapp det löneavdrag som en sjukskrivning innebär. Han kunde hålla kontakt med både arbetsplats och arbetskamrater, vilket är viktigt för rehabiliteringen. Företaget tjänar på detta genom att man slipper ha personal sjukskriven.

Under 2004 inträffade 349 arbetsskador inom Skanska Sverige, där 243 ledde till en sjukskrivning under minst en dag. Skador utgör en stor del av företagets sjukskrivningar.
Idén till de nya rutinerna kommer från Skanska i Norge, som provat ett liknande system i två år med goda resultat. Också i Sverige har det sedan länge funnits önskemål om att hitta en alternativ sysselsättning för dem som blivit skadade.

På Skanska kom förändringen i maj.
– Vi har dels tagit fram en idébank över olika arbetsuppgifter som man kan ha om man är skadad. Sedan är det också tänkt att man på varje arbetsplats ska undersöka vad det kan finnas för alternativa jobb, säger Annika Adolfsson.
Det kan gälla arbete på förråd, på platskontoret, eller att hjälpa arbetskamraterna med handräckning. Andra möjligheter är att göra arbetsberedningar, bistå arbetsledare och arbeta med förebyggande säkerhetsarbeten. Ett alternativ till arbete kan vara att den skadade får gå någon utbildning för att höja sin kompetens under tiden som han blir bättre fysiskt.

Vi tycker att detta är en kanonbra grej. Men det har ännu varit igång så kort tid, så vi har  inte riktigt sett hur det fungerar i praktiken, säger Bengt Ekström, från Skanskas medbestämmandegrupp.

Om man tillfälligt byter arbete är grundtanken att man i normalfallet ska ha samma lön som vanligt, enligt Annika Adolfsson. Vid särskilda omständigheter kan lönen ändras. Det kan vara om arbetet omfattas av ett annat kollektivavtal. Vid mer allvarliga och långa skador kan det bli tal om omplacering och eventuellt en annan lön.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skadade kan få jobba på platskontor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig