info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skadade handen - fick betala 100 000

När polske byggnadsarbetaren Wojtek Franknewicz skadade handen visade det sig att arbetsgivaren inte hade någon försäkring. Den skånska byggfirman vägrar att betala sjukhusräkningen på 100 000 kronor.

Nu sitter Wojtek Franknewicz med en skadad hand, utan sjukförsäkring, och en räkning på 100 000 som han inte kan betala. Det finns inga pengar.
Och något mer jobb på den skånska byggfirman Västra Värlinge Bygg och Transport får han inte eftersom han gått ut och berättat.
Byggnads avdelning i Malmö försöker nu hjälpa Wojtek, som knappt har pengar att försörja sig själv, sin fru och sitt barn med. De bor i en andrahandslägenhet. Frun brukade städa hemma hos arbetsgivaren, men efter olyckan blev det kalla handen.
Wojtek Franknewicz gick till Byggnads i Malmö, och berättade för avdelningens polsktalande tolk, vad som hänt.

Lönen han fick hos byggfirman var 65 kronor i timmen. Wojtek trodde att det var en vit anställning. Arbetsgivaren sade att han drog en viss del av lönen för att arbetarna skulle vara försäkrade.
Wojtek arbetade tillsammans med 5-6 andra polacker i firman. Han blev värvad av en polsk man i hemlandet. Den mannen pekas nu ut av byggfirman, som den som är arbetsgivare.
– Men efter att vi hört Wojtek berätta hur arbetet organiseras, finns det ett anställningsförhållande mellan Wojtek och ”Sture” som äger firman, säger Robert Nilsson, ombudsman på Byggnads avdelning i Malmö.

Byggfirman räknar på jobben, har kontakt med kunderna, organiserar materialinköp, förser arbetarna med verktyg. Polackerna har inte egna kundkontakter på annat håll utan jobbar bara för byggfirman.
Wojtek hade ingen F-skattsedel. Några av killarna hade det.
– Det finns inga anställningspapper, säger Robert Nilsson.
När olyckan inträffade arbetade Wojtek hemma hos ”Stures” svärson, i hans villa. Wojtek använde en slipmaskin som saknade skyddskåpa och slant med maskinen. Handen skadades och byggherren, villaägaren, skjutsade honom till Trelleborgs sjukhus. Senare flyttades han över till universitetssjukhuset i Malmö och handkirurgen där. Läkarna lyckades rädda handen, men notan blev 100 000. Det blev en chock för Wojtek och det var när han fick kalla handen från byggfirman han vände sig till Byggnads. 

Facket försöker nu få byggföretaget att ta ansvar för olyckan. Facket vill också skriva avtal med arbetsgivaren så att de övriga polska byggnadsarbetarna får avtalsenliga löner och att skatt betalas in.
– Avdelningens tolk kommer förmodligen att hjälpa Wojtek att få kontakt med de sociala myndigheterna, eftersom familjen inte har pengar till mat, säger Robert Nilsson, ombudsman på Byggnads i Malmö.
Familjen bor i en andrahandslägenhet och har tänkt etablera sig i Sverige. Wojtek berättade via Byggnads tolk att han blivit hotad. Om han berättade för någon om olyckan skulle han mista jobbet och arbetsgivaren skulle skicka hem hela gänget med byggnadsarbetare.

– Olyckor händer då och då, har vi fått veta från sjukhuset. Men det är inte ofta som de utländska arbetarna vågar berätta, utan de åker hem igen med sina skador. Så det är sällan sådana här händelser kommer till vår kännedom. Sjukhusen har tystnadsplikt, säger Robert Nilsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skadade handen - fick betala 100 000

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig