info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Ska gå i mål utan konflikt"

Arbetsgivarsidan bjöd på tårta och samtalsklimatet var gott. Efter att ha växlat avtalskrav är bägge parter fortsatt hoppfulla om en lugn avtalsrörelse.

I upptakten till årets avtalsrörelse har såväl Byggnads som BI pratat om samförstånd och ett gott samtalsklimat. Och de optimistiska tongångarna håller i sig även sedan parterna nu växlat avtalskrav.
‒ Jag tycker deras krav är allmänt hållna, det är inget annat än vad jag förväntat mig. Det finns säkert punkter där vi kommer att ha väldigt olika uppfattning men jag vill fortsätta hålla linjen att vi ska gå i mål utan konflikt eller att varsla, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.

Vad anser du om BI:s krav på frysta grundlöner?
‒ Det yrkandet hade de i fjol med. Och där har vi ett yrkande om att den ska höjas.

LÄS MER:
Byggnads krav på nya avtalet
BI vill se frysta grundlöner

Även Mats Åkerlind, förhandlingschef på BI som dagen till ära bjöd facket på prinsesstårta, betonar det konstruktiva diskussionsklimatet.
‒ Det finns en del saker som Byggnads vill ha som vi inte vill ha och vice versa. Men mer intressant är att bägge parter verkar vara intresserade av en avtalsrörelse som kännetecknas av samförstånd och förhandlingslösningar. Vi har 20 inbokade förhandlingar och tre månader på oss och jag tycker att det första mötet har visat att man står bakom ett sådant synsätt.

Och nivån på Byggnads lönekrav?
‒ Det är i enlighet med LO:s samordning så i den delen kan jag inte uttrycka någon förvåning. Sedan kan jag ha en allmän arbetsgivarinställning att det är högt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Ska gå i mål utan konflikt"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig