info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ska airbag-västar minska skadorna på bygget?

Kan en airbag-väst vara ett komplement till att öka säkerheten för arbetare på hög höjd? Ja, menar företaget Nipet Safety.

Bilder från företagets airbag-tester. Foto: Privat

Med sin airbag-väst hoppas det Malmö-baserade företaget Nipet Safety kunna slå sig in i byggbranschen. ”Construction airbag” har utvecklats för höghöjdsarbeten på 3–10 meter och ska minimera skador vid eventuella fall.

Airbagen aktiveras vid ett fall på 25 centimeter eller mer, sensorn i västen uppfattar det då som ett ”fritt fall” och kudden utlöses. Ett ”ögonblick för fritt fall” avser tiden då inga andra krafter än tyngdkraften har någon inverkan. Företaget menar att man därför kan utföra sina arbetsmoment som vanligt.

– Västen är sensorstyrd och går att använda om och om igen. Det är en koldioxidpatron som byts ut bara, säger Peter Langebro, på Nipet Safety.

Däremot måste man undvika rörelser som stående upphopp, hoppa uppåt och framåt samt att hoppa över något föremål.

Bland annat använder landslaget i den riskfyllda hästsporten fälttävlan airbag-västar. Utrustningen testas också på annat håll.

– Jag har den ute på ett företag som heter Textron i Helsingborg, de gör bilarna som spolar av flygplansvingar. De jobbar på två meters höjd, säger Peter Langebro.

Återstår att se om byggbranschen följer i stor skala.Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ska airbag-västar minska skadorna på bygget?

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig