info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sju byggnadsarbetare blev blåsta på lönen

I ett halvår jobbade sju byggnadsarbetare för Strufast AB i Helsingborg. Som tack blev de blåsta på lön, all semestersättning, sjuklön och milersättning. Nu har ärendet gått till Arbetsdomstolen.

– Det känns för jäkligt. Det handlar om jättemycket pengar, jag ligger fortfarande efter och är skyldig mina föräldrar 15 000 kronor.
Det säger Niklas Jinnevall, 29 år och snickare. Han är en av sju före detta anställda på Helsingborgsföretaget Strufast AB, som nu gått ända vägen till Arbetsdomstolen för att få sina pengar. Själv blåstes han på januarilönen och all semestersättning, milersättning och arbetstidsförkortning. Själva arbetet handlade om renoveringar och tillbyggnationer. De arbetade för Strufast AB mellan juni förra året fram till februari i år.

Det kändes kanonbra när vi började. Men sedan började det, han dök inte upp när han skulle, vi kunde inte hämta ut saker hos leverantörer, det låg betalningsanmärkningar på kontoret. Dessutom beordrade han i stort sett byggfusk. Allt skulle gå snabbt.
Han heter Christer Carlén och är ensam firmatecknare för Strufast AB. Hos kronofogden har företaget skulder på närmare 445 000 kronor, till leverantörer, teleoperatörer och till staten. Byggnadsarbetaren har försökt nå Christer Carlén både på kontoret, och på hans mobil. Men han svarar ingenstans, mobiltelefonen är avstängd. Firman är fortfarande aktiv.

Enligt Peter Svensson, ombudsman på Byggnads avdelning 4 i Helsingborg och den som skött de lokala förhandlingarna med Strufast AB, menar Christer Carlén att byggnadsarbetarna utfört vissa jobb så dåligt att de inte ska ha någon lön.
– Men sådant finns det ju en tidsangivelse för att påpeka. Det har han ju inte gjort, så det håller inte juridiskt, säger Peter Svensson.

En dom i Arbetsdomstolen brukar dröja runt ett år. Något som Niklas Jinnevall är väl medveten om.
– Vi har ingen aning om när vi kan få pengarna. Det känns inte kul alls.
Han och tre av arbetskompisarna från Strufast AB jobbar nu tillsammans igen, hos en helt ny arbetsgivare där de trivs och får betalt som de ska.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sju byggnadsarbetare blev blåsta på lönen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig