info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sju av tio byggjobbare slår i a-kassetaket

I dag genomförs landsomfattande protester mot försämringarna i a-kassan. Många byggnadsarbetare deltar. Samtidigt visar statistiken att 70 procent av de arbetslösa byggnadsarbetarna slår i a-kassetaket redan idag, och efter nyår blir de ännu fler.

Byggnadsarbetare är en av de yrkesgrupper där störst andel arbetslösa redan idag, innan de planerade sänkningarna, slår i a-kassans tak på 730 kronor per dag. Sju av tio arbetslösa byggnadsarbetare får med nuvarande regler inte ut de 80 procent av lönen som a-kassan är tänkt att täcka. Man brukar tala om att de är underförsäkrade. Antalet underförsäkrade byggnadsarbetare är över 2 000 personer.

Det är bara ledarna, akademikerna, säljarna och hamnarbetarna som har en högre andel underförsäkrade. Bland de traditionella yrkesarbetarna är det alltså bara hamnarbetarna som har en större andel underförsäkrade. Det visar siffror från a-kassornas samorganisation. Snittet för hela arbetsmarknaden är att ungefär varannan är underförsäkrad.

Och efter nyår när maxersättningen sänks till 680 kronor per dag blir nästan åtta av tio byggnadsarbetare underförsäkrade, visar beräkningar från samorganisationen.
Manifestationer mot försämringar i a-kassan hålls idag i bland annat Stockholm, Göteborg och Malmö.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sju av tio byggjobbare slår i a-kassetaket

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig