info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sista dagen på jobbet: "Blir bara en notis i media"

Arbetsmarknaden är nästan lika riskfylld som gängvåld. Låter det galet? Kanske det, men samtidigt ett faktum. Detta fick två journalister att göra en ny serie radioprogram.

Foto: Daniel Stigefelt, Sveriges Radio

I torsdags förra veckan drog en ny radioserie på Sveriges radio i gång som heter ”Sista dagen på jobbet”. Producenten Anna Berg och reportern är Elias Krantz står bakom programmen.

– Idén till serien väcktes när vi noterade att antalet döda i arbetsplatsolyckor under många år har varit fler än antalet skjutningar, samtidigt som de ofta bara blir en liten notis i media. Vi kände att det här borde vi prata mer om. Det dör 40-50 människor varje år på jobbet. Vi undrade också själva, vem som ställs till svars i slutändan, säger radioproducenten Anna Berg.

I sex avsnitt får vi möta anhöriga och drabbade som varit med om arbetsplatsolyckor. Personerna har ofta fått vänta i åratal på en förundersökningar. I många fall läggs de ner, trots att det funnits brister i säkerheten.

I det första avsnittet möter vi de anhöriga till 25-åriga Alfons, som dog på en borrigg för fyra år sedan. Arbetsmiljöverket kom fram till att företaget brustit gällande säkerheten på arbetsplatsen, bland annat på grund av att man använde verktyg som inte var lämpade för jobbet. Men förundersökningen lades ner.

Det enda som hände var att de fick vänta

– Det jag tar med mig, efter att ha gjort den här serien, är hur svårt detta är för de anhöriga. De väntar i åratal på att förundersökningar ska blir klara. De litade på att rättssamhället och att det skulle fungera, men det funkade inte och det enda som hände var att de fick vänta. Alfons mamma Kajsa förstår fortfarande inte hur arbetsgivaren kunde gå fri, säger radioproducenten Anna Berg.

Programserien låter oss också möta betongarbetaren Patrik Svensson som har sett flera dödsolyckor på sitt jobb och själv varit nära att skada sig allvarligt, samt juristen Tommy Iseskog som menar att arbetsgivarna kommer för lätt undan.

Samtliga avsnitt finns här

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sista dagen på jobbet: "Blir bara en notis i media"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig