info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sex ton undertak rasade – byggbolag tar på sig skulden

Ett stort garagetak i ett höghus rasade ner, mitt framför ögonen på två hantverkare. Nu har svaret kommit på hur de kunde hända.

Sex ton cementfiberskivor rasade plötsligt in i ett garage i Lerum. Detta åtta år efter att de sattes på plats. Foto: Privat.

Det var i november 2022 som sex ton cementfiberskivor och isolering plötsligt lossnade från ett garagetak i ett höghus i Lerum.

Husets bostadsrättsföreningen hade anlitat ett par hantverkare som skulle sätta upp laddstolpar. Plötsligt började det låta konstigt från taket.

Läs också Ställning rasade rakt över byggnadsarbetare

”Först knakade det till och jag sa till hantverkarna att det kanske är en mus eller en fågel. Då kom nästa knäpp och då sprang vi ut. Väl ute rasade taket in”, sade bostadsrättsföreningens ordförande Valter Moss tidigare till Byggnadsarbetaren efter händelsen.

Byggentreprenören bakom höghuset är Tornstaden. Företaget, som till en början anklagades för fuskbygge, startade en utredning. Och nu tar de på sig ansvaret över vad som hände, rapporterar Lerums tidning.

”Enligt utredningen har en felaktig infästning för undertaket använts som inte klarat av lasten, vilket innebär att vi tar på oss ansvaret för det inträffade. Det finns inga andra undertakslösningar med denna typ av infästning i byggnaden”, skriver Helena Hedlund, presskontakt vid Tornstaden, i ett mejl till tidningen.

Vi är ju fan ingen bank.

Det förstörda taket är sedan en tid åtgärdat och klart. Men det finns fortfarande en ekonomisk tvist som pågår. Enligt Lerums tidning har bostadsföreningen fått betala omkring en miljon kronor ur egen ficka för reparationer och bortförande av rasmassor.

– Föreningen ligger ute med pengar. När man påpekar detta säger de att vi får lugna oss för att det ligger hos deras försäkringsbolag. Men som jag sagt till chefen där, att vi är ju fan ingen bank, säger Valter Moss till LT.

Totalt var det 182 kvadratmeter tak som föll ner.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sex ton undertak rasade – byggbolag tar på sig skulden

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig