info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Se vad byggjättarna ger i julklapp: ”Vi är jätteglada”

Får du något paket av chefen i år? Byggnadsarbetaren har frågat vad några av de största byggbolagen lägger under granen.

Charlotte Rydh är generalsekreterare på Frivilligorganisationernas Insamlingsråd och hon är glad över att fler företag nu ger sin julgåva till en ideell organisation. Foto: Mostphotos/FRII

Rundringningen till jättarna i byggbranschen visar en sak. Du ska inte vara ledsen om du inte fått någon julklapp. Det får nästan ingen. Istället väljer byggföretagen att skänka pengar till någon hjälporganisation.

NCC ger bort 1 miljon kronor till Ingenjörer utan gränser. Pengarna kommer gå till en utbyggnad av en skola i distriktet Karagwe i Tanzania. Bland annat ska det byggas fler klassrum, laborations- och sovsalar.

Inte heller på Skanska får de anställda några julklappar. Istället ger respektive lands huvudbolag inom koncernen pengar till ett valfritt gott ändamål.

– Skanska Sverige ger i år 100 000 kronor till World Life Foundation, säger Patric Elmén, tillförordnad på Skanska.

Även på JM blir de anställda utan julgåva. Bolaget skänker istället pengar till Barncancerfonden. Och ledningen på Peab har fattat beslut om att ge ett bidrag till UNHCR.

På Veidekke ger vissa regioner de anställda ett gåvokort där medarbetarna får välja om de vill skänka pengarna till en organisation eller köpa något till sig själva. Dessutom ger Veidekke på central nivå ett summa till Röda korset.

Att de flesta större byggbolagen ger ett bidrag till en ideell organisation är en del av en trend i hela samhället. Charlotte Rydh är generalsekreterare på Frivilligorganisationernas Insamlingsråd (FRII).

– Vi är jätteglada för den här utvecklingen. Vi gjorde en undersökning inför julen förra året och då kom det fram att det finns en önskan från arbetstagarna att arbetsgivaren ska ge bort pengar i stället för att de får en julklapp själva.

Charlotte Rydh säger att det skett en förändring sedan 2010. Det var då företagen började ge gåvor till organisationer i samband med jul. En utveckling som förstärkts de senaste fem åren.

– Jag tror att förändringen beror på att medarbetarna tycker att det känns bättre att företaget ger ett bidrag till en organisation än att de själva får något för några hundralappar. När det gäller företagen tror jag att de verkligen vill göra något gott. Och här har de en möjlighet att ge en julgåva till en organisation med pengar som de ändå skulle ge bort. Det blir ingen extra kostnad för bolagen.

Enligt Charlotte Rydh finns det i många fall en önskan från de anställda att själva vara med och kunna påverka vilken organisation som ska få julgåvan.

– Jag tror att det är viktigt att företagen plockar in de anställda i den här processen. Sedan finns det en del som naturligtvis vill ha en julklapp själv, att de får känna sig uppskattade av arbetsgivaren eller tycker att företaget inte ska ge bort någon gåva till en organisation. Därför är det viktigt att ledningen tänker igenom julgåvan och hittar ett sätt där medarbetarna känner sig delaktiga. För annars tror jag att det kan bli något negativt.

I år är en julgåva som ges till en anställd skattefri om värdet inte överstiger 450 kronor inklusive moms.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Se vad byggjättarna ger i julklapp: ”Vi är jätteglada”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig