info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Se svenska skräckställningarna: ”Skulle aldrig satt min fot på den”

Ställningar knapphändigt säkrade på tak och svajiga hemmalösningar. Här är ställningarna som man knappt vill se sin värsta fiende kliva upp på.

Det är kul att skratta åt byggmissar, vare sig det är professionella hantverkare eller glada amatörer som tabbar till det. Men ibland fastnar skrattet i halsen. När misstagen medför att människor riskerar livet är det inte lika kul längre. I den kategorin hamnar definitivt ställningsbyggande som gått snett. Och det finns det tyvärr många exempel på. I facebookgruppen Byggmissar – klantigast i Byggsverige finns bilder på många ställningar som man inte skulle vilja beträda.

Ta till exempel ställningen på hjul som står uppallad på klossar på ett tak i Nässjö. Den lämnar en del att önska. Det kanske värsta är att ena långsidans hjulpar står halvvägs ut i en hängränna. ”Skulle aldrig satt min fot på den” är en kommentar. En annan person menar att det är ”sådant som ger oss ställningsbyggare dåligt rykte även om snickarn själv byggt den”.

Det är inte bara i Småland som det sätts upp livsfarliga ställningar på tak. Även i Uppland får säkerheten ibland ge vika för hantverkarivern. Hur den här ställningen på taket till en pizzeria hindras från att kana ner eller välta när den används har vi på Byggnadsarbetaren svårt att se. Kanske är ställningen fäst i väggen? Hur som helst ser det livsfarligt ut. Men att den verkligen tas i bruk råder det inget tvivel om, eftersom det finns ytterligare en bild där man ser två personer uppe på ställningen med målarpenseln i högsta hugg.

Det gäller att hålla koll på var man sätter ner fötterna. Den här ställningsfoten står på ramen, högt över marken. Minst sagt skrämmande, och som en person skriver: ”Har någon godkänt den? I så fall, helt makalöst”. En annan svarar: ”Ingen signatur jag skulle vilja kladda ner på ett papper”. Bilden är från ett bygge i Varberg och den som har publicerat menar att det är ett auktoriserat företag som står bakom arbetet.

När någon står och jobbar på en bräda lagd över ett balkongräcke och en hopfällbar stege på en balkong på tredje våningen – då behöver man inga kunskaper i ställningsbyggande för att se riskerna. Bilden talar för sig själv. Sedan är det lätt att ställa sig lite frågande till hur mycket högre upp personen egentligen kommer med hjälp av den här komplicerade lösningen. Som någon kommenterar: ”Bara stegen hade väl funkat bra?”. Så ser det faktiskt ut, även om det förstås inte på något sätt hade gjort jobbet riskfritt.

Ibland går det lite väl fort, som vid den här villan, där man har börjat plocka ner ställningen innan takpannorna är på plats. Förutom att det är farligt, finns en annan, viktig aspekt av hafsandet med säkerheten – den ekonomiska. Som någon skriver: ”Vissa försöker ta betalt för att göra det på rätt sätt men har svårt att konkurrera med dem som skiter i säkerheten”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Se svenska skräckställningarna: ”Skulle aldrig satt min fot på den”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig