info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Bluebeam 980×240 V49-50 PC

Se spökstaden – med hundratals övergivna slott

Bygget av en konstgjord semesteranläggning för superrika har tvingats ta paus. Se videon från spökstaden.

Hundratals färdiga och ofärdiga slott utanför Mudurnu, Turkiet. Foto: Sarot Group/Burj Al Babas/Youtube

Vem vill inte bo i ett slott? Tydligen alltför få. På landsbygden nära staden Mudurnu i Turkiet möter en smått surrealistisk syn. Här står hundratals identiska, nybyggda slott som väntar på ägare som aldrig kommer att flytta in.

Här är utvecklarens reklamvideo för projektet:

Lyxhusprojektet Burj Al Babas vände sig till rika människor i Gulfländerna, men företaget har inte lyckats sälja in tillräckligt många hus. Nu har utvecklaren Sarot Property Group begärts i konkurs.

Före konkursen hade Sarot byggt 587 slott och sålt omkring 350 stycken till kunder från bland annat Qatar, Bahrain, Saudiarabien och Kuwait. Varje slott kostar mellan 3,5 och 4,5 miljoner kronor.

Läs även: Dragon gate öppnar – efter 15 år

Den Disneyaktiga slottsbyn var tänkt att bli en temaanläggning med turkiska bad, vattenparker och träningscenter som de boende kunde nyttja gratis. Här planerades också allt från shoppingcenter till biografer och restauranger.

Vad som händer med spökstaden är oklart, men Sarot Groups styrelseordförande är ännu hoppfull.

– Projektet är värderat till 200 miljoner dollar. Vi behöver bara sälja 100 villor för att betala av vår skuld, säger Mehmet Emin Yerdelen till Bloomberg.

arrow_forward Senaste nytt
Annons
Byggnadsarbetaren 250×600 V49-50