info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

SD splittrar LO-förbund

Kan man vara med i något av LO:s förbund och samtidigt aktiv i Sverigedemokraterna? Det beror på. Reglerna varierar stort mellan fackföreningarna.

Byggnadsarbetaren ringde runt till LO:s medlemsförbund. Flera av förbunden har antingen uteslutit eller tagit ifrån medlemmar förtroendeuppdrag sedan det uppdagats att medlemmen också är aktiv i Sverigedemokraterna. Men det finns ingen enhetlig linje.
Hårdast i sin bedömning är Transportarbetarförbundet. Sedan 2008 har ett tiotal personer fått lämna förbundet sedan det visat sig att de varit aktiva i partiet.
– Det beror på att vi har ett större behov än andra förbund att markera mot lönedumpning. Det ska inte gå att ställa invandrare mot låga löner, säger Martin Viredius som är pressansvarig på förbundet.

Stadgar ger rätt till uteslutning

Nästan likadant ser det ut hos GS. Enligt deras stadgar har de rätt att utesluta både passiva medlemmar och personer med förtroendeuppdrag som inte delar förbundets värderingar. Men hittills har det aldrig hänt.
I andra änden av skalan finns Målareförbundet. Där skulle en aktiv Sverigedemokrat både kunna vara medlem och ha ett förtroendeuppdrag.
– Men det är enbart en hypotetisk fråga. Mest troligt är väl att man varken blir vald eller utsedd, säger förbundsordförande Mikael Johansson.

Bedömer från fall till fall

De flesta förbund säger att de antingen har stadgar eller en särskild policy som kräver att medlemmarna ska dela arbetarrörelsens värderingar för att kunna vara aktuella för ett förtroendeuppdrag. En del förbund, som Elektrikerförbundet, saknar policy. Istället bedömer de från fall till fall. Det alla är rörande överens om är att man aldrig kan bli utesluten för åsikter – det är när de omsätts till handling som man kan tvingas lämna facket.

Oklart rättsläge

Men rättsläget är oklart. Enligt lagen om medbestämmande i arbetslivet har varje arbetstagare rätt att ansluta sig till ett fackförbund. Men samtidigt har en förening rätt att ensidigt besluta om medlemskap. Enligt Sofie Rehnström som är jurist på LO är det avgörande vad som står i förbundens stadgar.
– En ideell förening styrs av föreningen själv. Hatar jag svarta ska jag kanske inte gå med i en förening som värnar allas lika värde.

Fotnot: Byggnadsarbetaren har utan framgång sökt Musikerförbundet.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: SD splittrar LO-förbund

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig