info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

SCB: Brist på byggjobbare gäller inte lärlingar

Statistiska centralbyrån (SCB) stämmer in i kören av institut som pekar på arbetskraftsbrist i byggbranschen. Framför allt är det yrkeserfaret folk som inte går att få tag på. Lärlingar är det däremot inte samma konkurrens om.

SCB har frågat 150 arbetsgivare i byggbranschen om hur lätt eller svårt det är att få tag på folk. Bilden som presenteras i rapporten Arbetskraftsbarometer -06, är att det råder brist på erfarna byggnadsarbetare.
Däremot är det lättare att få tag på lärlingar. Vill man så går det, är arbetsgivarnas bild av möjligheten att anställa nybakade byggnadsarbetare.
Orsaken är troligtvis att erfarna byggnadsarbetare är mindre villiga att byta jobb.

– Yrkeserfarna är nog inte ute och söker jobb på samma sätt som nyligen examinerade. Det ligger i sakens natur, säger Stefan Wikenmark, utredare på SCB.
Framtiden ser enligt SCB ljus ut för byggbranschen. Arbetsgivarna spår ökad efterfrågan på arbetskraft, åtminstone på kort sikt. På lång sikt väntas den ihållande bostadsbristen på många orter att hålla uppe efterfrågan på arbetskraft. Dock dämpas efterfrågan troligtvis av stigande räntor.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: SCB: Brist på byggjobbare gäller inte lärlingar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig