info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Satt fast i container hel natt – byggjobbarna räddade hans liv

Ett svagt rop på hjälp och strålkastarna från bilen avslöjade olyckan. Strax före klockan 07:00 i tisdags räddade snickarna Jonas och Philip livet på en man som satt fast i en container.

Hjältar: Snickarna Philip Ljungberg och Jonas Sjösten. Foto: Privat

Jonas Sjösten och Philip Ljungberg, anställda av BAB Bygg, arbetar med att bygga storkök och matsal i anknytning till en skola i Falkenberg. I tisdags förra veckan skulle de fortsätta jobbet med att sätta fasadskivor på byggnaden, men morgonen fick ett helt annat innehåll.

Jonas klev ur bilen i mörkret klockan 06:45 på morgonen på en stor grusplan i närheten av skolan. Kollegan Philip kom ungefär samtidigt. När det började gå mot arbetsplatsen hörde de ett svagt ljud i ena änden av den grusplanen.
– Det var svårt att uppfatta vad det var för ljud eftersom det är en stor väg i närheten och ljudet lät så svagt och oklart. Så vi släppte det och började låsa upp grinden för att gå in på bygget. Men då plötsligt kunde vi urskilja att det var en människa som ropade på hjälp, berättar Philip.

Mannen hade fastnat i den här containern och kom inte loss. Byggjobbarnas ingripande räddade hans liv enligt sjukhuspersonal.

De låste grinden och beslutade att köra fram ena bilen och sätta på strålkastarljuset för att se bättre. Ropen kom från en container som stod uppställd i ena änden av grusplanen. I strålkastarljuset från bilen såg de en man som satt fast upptill på containern.
– Vi blev först skrämda. Mannen hade tagit av sig tröjan, troligtvis för att lättare komma loss. Det vi såg var överkroppen ner till midjan. Han hade försökt klättra in uppifrån och fått ner benen och sedan inte kommit upp. Han hade fastnat och dinglade med benen. Springan däruppe är mycket smal, säger Jonas.

Vi ville inte riskera att göra fel

De förstod snabbt att mannen var svårt klämskadad och beslutade att ringa 112 direkt.
– Jag har gått en kurs om personliga fallskydd och lärt mig hur man ska hantera situationen om någon blir hängande i en sele alltför länge. Blodflödet kan komma för fort tillbaka. Vi ville inte riskera att göra fel utan ville överlåta detta till räddningstjänst och ambulanspersonal, säger Jonas.

I väntan på hjälp stod Jonas vid containern och försökte lugna mannen, medan Philip sprang ut mot vägen för att vägleda räddningstjänsten. Båda visste sedan tidigare att transporter brukade åka fel och ha svårt att hitta i området. Mannen i containern berättade att han suttit fast hela natten, i cirka tio timmar.
– Han var så svårt medtagen, skadad och nedkyld, så man vet ju inte om han var medveten om tiden, han jämrade sig och hade ont, säger Jonas.

Efter cirka 5-6 minuter var räddningstjänsten på plats. Brandmännen använde vinkelslip för att öppna upp containern, det tog ett tag, och bar sedan ner mannen från containern på en räddningsstege och vidare bort mot ambulansen.

Nästa dag kom mannens båda föräldrar till byggbolaget för att tacka Jonas och Philip. Sjukvårdspersonalen hade sagt att om deras son hade kommit till sjukvården en halvtimme senare, hade han dött. Han hade skador på bland annat magmuskler och njure.

Polisen åkte till platsen samma dag för att bedöma om något brott hade begåtts, men hann inte förhöra mannen eftersom han var så medtagen och fördes till sjukhus direkt.

Anders Persson, inre befäl på polisen i Falkenberg säger senare till Hallands Nyheter att händelsen inte kommer att resultera i någon polisanmälan.
– Vi kan inte konstatera att något brott har begåtts då vi inte kan se att han försökt ta sig in i containern för att stjäla, säger han till tidningen.

Hur mannen hamnat på containern är oklart.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Satt fast i container hel natt – byggjobbarna räddade hans liv

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig