info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Bluebeam 980×240 v43-45

Satsning mot belastningsskador – Här ska man få hjälp

Många byggnadsarbetare får svåra skador av fel och för tung belastning. En ny webbsida ska ge stöd till att hindra skador.

Stoppa skadorna är ett mål med nya webbsidan. Foto: Prevent

Många byggnadsarbetare slås ut av belastningsskador, orsakade av fel och för tung belastning. Samma problem finns också i många andra yrken. Därför har Prevent tagit fram ett webbverktyg som de kallar Ergonomihjälpen.

– Den ger en grundläggande kunskap om muskel- och ledbesvär men också ett praktiskt stöd i form av checklistor och instruktionsfilmer, berättar projektledaren Ann Appelberg, på Prevent, som ägs av arbetsgivare och fackförbund.

Gå in på webbsidan.

Belastningsskadorna orsakar ofta ett livslångt lidande och kostar samhället stora pengar.
Det är arbetsgivarens skyldighet att hindra sina anställda från att skadas.

– Webbplatsen är framtagen av arbetsgivare och fackförbund tillsammans, vilket gör att vi har kunnat ta fram ett innehåll som är speciellt anpassat till de behov som finns ute på arbetsplatserna, säger Ann Appelberg.

Vad kan sidan göra för nytta för arbetsgivare och skyddsombud?

– Framförallt handlar det om att ge en ökad förståelse och vägledning om hur viktigt det är att jobba förebyggande med belastningsergonomi för att få en hållbar arbetsplats. Man får en ökad kunskap till chefer och skyddsombud om hur de kan jobba för att hindra belastningsskador, säger Ann Appelberg.

På sidan tar man bland annat upp olika problem vid lyft och hur man kan hindra skadorna, samt hur belastning kan hanteras i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Webbsidan är ett led i en treårig EU-kampanj från 2020 till 2022 och innehållet kommer att uppdateras under resans gång. Den vänder sig framförallt till arbetsgivare och skyddsombud men alla med intresse kan gå in.

Annons
Infobric 250×600 v43-45

Du läser: Satsning mot belastningsskador – Här ska man få hjälp