info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Samma jobb – 5000 i löneskillnad

Nisse Roos kör en Linden-kran på JM;s bygge i Lomma. Han tjänar 31 kronor mindre i timmen än de JM-anställda byggnadsarbetarna. På fredag går han i strejk för höjd lön.

På fredag, den 26 oktober, inleder förare av bland annat kranar och betongpumpar, en strejk för att få höjd lön. Ett av Byggnads krav i förhandlingarna är att kranförare som är uthyrda till byggarbetsplatser ska få samma lön som byggnadsarbetarna på det projekt de arbetar på.

Nisse Roos, från Ängelholm, är inhyrd till ett JM-bygge i Lomma. Han har kört en av byggets kranar i cirka två år för en lön på 139 kronor i timmen. Samtidigt tjänar de JM-anställda cirka 170 kronor per timme. På en månad blir det en löneskillnad på cirka 5 000 kronor.
– Det är för jävligt, jag kör ju för lagets skull, säger Nisse Roos.
Han berättar att JM tidigare hade en anställd kranförare på bygget. Den JM-anställde hade samma lön som bygglaget, så kallad parallelltid, trots att de gjorde samma jobb.

Lagbasen på bygget, Rickard Jeppsson, tycker att det är rätt av Byggnads att ta strid för att kranförarna ska få samma lön som bygglaget.
– Då har vi mer nytta av dem. När de inte har fullt upp med körning så blir de motiverade att hugga in där det behövs, säger han.
Björn Liljedorff, förhandlingschef på Maskinentreprenörerna (ME), håller inte med.
– Det skulle inte fungera. Det är inte våra medlemsföretags sak att betala löner till sina anställda efter vad JM kommer överens om med sina anställda. Då skulle de få ta ut kostnader i efterhand, säger han.

Han menar att Byggnads förslag innebär att ackordslöner införs. Det gillar inte ME. Dessutom säger han att kostnaden för en sådan löneförändring blir så hög att ramen på 10,2 procent på tre år, som alla andra har hållit sig inom, skulle spräckas.
Både Björn Liljedorff och Torbjörn Johansson, Byggnads förhandlare om nytt maskinavtal, hoppas att de varslade konfliktåtgärderna aldrig behöver lösas ut.
Medlarna lämnar ett bud på torsdagen, den 25 oktober. Kran-, maskin- och betongpumpsförare som arbetar på maskinavtalets område inleder sin strejk på fredag, den 26 oktober. De förare som arbetar på bygg- och anläggningsavtalen som Byggnads tar ut i sympatiåtgärder, börjar strejka på måndag den 29 oktober.

Totalt är det
cirka 1 500 anställda i bygg- och maskinföretag som berörs. Men enligt Sveriges Byggindustrier (BI) berör varje strejkande upp mot 50 andra personer på bygget.
JM-lagbasen Rickard Jeppsson bekräftar att konflikten får stora följdverkningar.
– Det blir stopp direkt. Vi får filgranelement nästa vecka och de går inte att få på plats utan kran, säger han.

Men Björn Liljedorff är kategorisk när det gäller kravet på lika lön för kranförarna. Om kranföraren Nisse Roos, på JM-bygget, som tjänar 31 kronor mindre än arbetskamraterna per timme, säger han:
– Han kan väl söka jobb på JM då.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Samma jobb – 5000 i löneskillnad

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig