info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Salva kan förbättra vid vibrationsskador

En bedövningskräm kan ge bättre känsel i händerna för personer med nerv- och vibrationsskador. Försök har visat att när underarmen bedövats med salvan har känseln i den skadade handen blivit bättre.

Försöken har gjorts av professor Göran Lundborg vid handkirurgiska kliniken vid Universitetssjukhuset MAS i Malmö. Han betonar att man ännu bara är i ett tidigt skede, men att resultaten är lovande. Flera kliniska testserier är på gång. Först görs tester på personer som utsatts för högfrekventa vibrationer, som tandtekniker, till exempel. Längre fram planeras studier på personer som utsatts för lågfrekventa vibrationer. Det är den typen av vibrationer som är vanligast bland byggnadsarbetare.

Orsaken till att metoden kan fungera är att hjärnan är mycket formbar och flexibel. I hjärnan finns olika funktionsdelar för handens och armens olika funktioner. Handens känsel styrs av en del i hjärnan och bredvid ligger den del som styr känsel i underarmen.
Genom att bedöva underarmen med EMLA-salva, bedövningskräm, gör man de hjärnceller som styr underarmen sysslolösa. Då tar istället handens celler över dem tillfälligt och får mer kapacitet. Det gör att handens känsel förbättras.
Bedövningskrämen fungerar i några timmar, men genom att upprepa behandlingen blir förbättringen av känseln i handen allt bättre.

Än är detta ingen etablerad behandlingsmetod men om försöken faller väl ut kan den bli det. Bedövningskrämen EMLA-salva används annars sedan tidigare för att göra sticket mindre kännbart när man sprutar eller söver barn.
I sin nya användning har EMLA- salvan har visat sig ha effekt efter nervskador, vibrationsskador och tryckskador på nerven.
Många byggnadsarbetare har skadats av vibrationer i sitt arbete.

‑ Jag tror att detta kan ha effekt också på de vibrationsskador som byggnadsarbetare får. Men fler tester behöver göras, säger Göran Lundborg.
Högfrekventa vibrationer, som de som tandteknikerna får, stannar mest i handen. Byggnadsarbetare som är utsatta för lågfrekventa vibrationer löper en risk att få mer utbredda besvär.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Salva kan förbättra vid vibrationsskador

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig