info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Säger upp Byggavtalet

Avtalsrörelsen mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier (BI) trappas upp sedan Byggnads sagt upp Byggavtalet. Avtalet kommer löpa ut den 29 februari.

I fredags blev det klart med tre medlare som ska försöka ena de två parterna. Medlarna ska träffa de båda i dag och en sak som kommer att diskuteras är Byggnads krav om en arbetsmiljöcertifiering. Förbundet vill lösa frågan om en arbetsmiljöcertifiering i samband med avtalsrörelsen. Det vill däremot inte BI som istället bjudit in flera fack, bland annat Byggnads, till ett samarbete för att lösa arbetsmiljöproblemen på landets byggarbetsplatser.
– Vi hoppas att avtalsuppsägningen nu sätter mer press på BI att ta med arbetsmiljöcertifieringen i avtalet. BI har konsekvent sagt nej till att diskutera arbetsmiljön och andra viktiga frågor, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på Byggnads.
Fackets lönekrav är 3,5 procent. Andra krav, förutom arbetsmiljöcertifieringen, är bland annat att anställda vid strandade förhandlingar har rätt till retroaktiv lön, att arbetstidsförkortningen utökas till 40 timmar och att föräldralönen förlängs.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Säger upp Byggavtalet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig