info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sågade i palisander - fick utslag och svullnad

– Det behövs information om risker med exotiska träslag, säger arbetsmiljöinspektör Ingemar Norlén, sedan två träarbetare i Åre drabbats av allergiska reaktioner efter att ha sågat i palisanderträ.

Sista lördagen i mars fick snickaren Patrik Jonsson utslag på armarna, halsen och i ansiktet.
– Det var som svullnader och massor av små röda prickar, berättar han.
Först trodde han att det var något han fått i sig som var orsaken. Men när arbetskamraten Anders Mårtensson fick en likadan reaktion tog de kontakt med läkare.

Förklaringen var att de någon vecka tidigare hade sågat panel till en biograflokal i Åre. Panelen var av palisander, ett jakarandaliknande träslag som innehåller allergiframkallande ämnen.
Ingemar Norlén, arbetsmiljöinspektör i Östersund, hjälpte till att skaffa fram information som förklarade Patriks och Anders reaktioner. Han oroas nu över att det blir allt vanligare med exotiska träslag på byggarbetsplatserna.
– Det finns kända risker med flera träslag. Men informationen finns inte hos dem som ska bearbeta materialet, säger han.
– Det är viktigt att man nu gör en sammanställning över egenskaperna hos olika exotiska träslag.

Företaget som bygger om biografen i Åre har nu anlitat en saneringsfirma för att slutföra arbetet med palisanderpanelen.
För Patrik Jonsson och Anders Mårtensson väntar flera läkarkontroller för att utreda hur svårt de skadats av sin kontakt med den farliga palisandern.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sågade i palisander - fick utslag och svullnad

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig