info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så skapades slukhålet: "Sköljde bort massorna"

Ett stort slukhål skrämde boende i centrala Sundsvall. Förklaringen till det ovanliga fenomenet är en oturlig slump.

"Det här kostar väl någonstans runt en halv miljon", säger Tomas Larsson, affärsområdeschef, VA på Mittsverige vatten och avfall. Foto: Sofia Mirjamsdotter/Mittsverige vatten och avfall

Det var en helt vanlig dag när Sundsvallsbon Sofia Mirjamsdotter i onsdags förra veckan såg något oväntat på vägen intill sin bostad: Ett stort hål mitt i vägen. Det visade sig vara ett cirka två meter djupt så kallat slukhål, där marken under asfalten försvunnit och till slut gjort att vägbanan kollapsat.

– När jag kom dit hade de inte hunnit spärra av vägen, utan folk från gatukontoret stod där och kliade sig i huvudet, säger Sofia Mirjamsdotter.

Hur reagerade du när du såg hålet?

– Jag blev jättefascinerad, för att det var så stort och att det från sidan såg ut att vara avgrundsdjupt. Att asfalten bara försvinner på det där sättet är fascinerande och obegripligt.

Blev du rädd?

– Jag kan erkänna att jag började känna mig lite nojjig. Jag funderade på om det plötsligt kunde öppna sig ett hål där på trottoaren där jag gick – och uppenbarligen så kan det ju det.

Lyckligtvis hann inga trafikanter falla ner i hålet och vägen stängdes snart av. Tomas Larsson, affärsområdeschef, VA på Mittsverige vatten och avfall, förklarar vad som hände.

– Vi hade en vattenläcka och parallellt med det var det en krasch på avloppsledningen.

Vilket vatten läckte?

– Dricksvattnet, det kommunala vattnet.

Så hur blev slukhålet till?

– Dricksvattenledningen var trycksatt, så när det gick hål på den sprutade det vatten ur ledningen. Massorna som låg packade ovanpå ledningen upp till vägbanan sköljdes bort via avloppet.

Hur lång tid tog det för slukhålet att bildas?

– Inte så lång tid, det var nog när läckan skedde.

Hur snabbt kan hålen bildas?

– Hur långt är ett snöre? Det är jättesvårt att uppskatta det här och beror på vad som händer inunder.

Var det här en stor läcka?

– Nej, inte speciellt. Det var bara olyckliga omständigheter att avloppet havererade samtidigt som läckan. Eller om det var avloppet som var orsaken till att det blev vattenläcka.

Hur då?

– Om avloppet havererar kan det bli en sättning i marken och då kan avloppsledningen springa läck. Men det är bara spekulationer.

Hur återställer ni det här?

– Först lagar vi vattenledningen och avloppet. Sedan fyller vi på med massor uppåt och packar så att det blir en stabil vägkropp. Arbetet pågår just nu. Det blir väl en till två veckors jobb.

Blir det dyrt?

– Det är alltid kostsammare med akuta åtgärder än planerade. Det här kostar väl någonstans runt en halv miljon.

Eftersom det är så farligt – finns det något sätt att förhindra att slukhål bildas?

– Det är svårt. Och på många ställen ligger ledningarna under vägen.

Var kan slukhål uppstå?

– Det kan ske på en grusväg, en gräsmatta eller var som helst. Det bygger på att en vattenåder och en ledning som går sönder på samma ställe, så att massorna försvinner bort. Om man gör en riskanalys så är det inte så ofta det inträffar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så skapades slukhålet: "Sköljde bort massorna"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig