info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så ska vattenskadorna minska i köken: "Krav hur man ska bygga"

Köket toppar statistiken när det gäller vattenskador i hemmen.
Nu vill branschen få bukt med vattenskadorna det gemensamma projektet ”Köket”.

Vattenskadorna ökar i köken. Nu ska ett nytt branschgemensamt projekt försöka få bukt med probleme´n. Foto: Privat, Mostphotos

35 procent av alla inrapporterade vattenskador inträffade i köket, enligt rapporten ”Vattenskador i Sverige 2020”.

Vattenskador i bad och dusch står för 26 procent av skadorna. Endast 5 procent av vattenskador sker i separata WC-rum (toa och tvättställ).

– Vi har sett en ökning av vattenskadorna i köken, där kyl, frys och diskmaskin står för över hälften av skadorna, säger Pierre Lundborg.

Han är utbildningsansvarig på Säker vatten och projektledare för projektet Köket, som nu ska försöka minska vattenskadorna i köken.

I projektet ingår 60 aktörer, bland annat från branschorganisationer, försäkringsbolag, byggföretag och tillverkare. Initiativet kommer från Länsförsäkringars forskningsfond.

– Vi ska ta fram ett krav på hur man ska bygga kök. Vi vill ha en tydlighet och ett krav, säger Pierre Lundborg.

Enligt Pierre Lundborg är orsaken att köken förändrats mycket och ser helt annorlunda ut än för 30 år sedan. Samtidigt har inte byggreglerna hängt med.

– I dag är köket ett stort samlingsrum med soffa, tv och kök. Det är hög fokus på estetik och teknik och vattenskadeföreberedande åtgärder kommer i andra hand. När det gäller badrum, wc och tvättstuga har man förbättrat byggreglerna för att fått bukt med problemen.

Vilken typ av vattenskador finns det i köken?
– Det är mycket problem med diskmaskiner, kyl och frys, både de som är vattenanslutna och de som inte är det. De flesta maskiner som läcker, 93 procent, har en haft ett vattentätt skikt under maskinerna. Vi vet inte varför det blir så.

Är problemet att det oftast är privatpersoner som gör installationerna?
– Det kan vara en bidragande orsak. Säker vattens branschregler ställs krav på rörentreprenören, exempelvis när man ska koppla in en diskmaskin. Men i köket ställs inte några krav på vem som ska koppla in maskinen eller hur den kopplas in.

Hur ska ni komma åt problemet?
– Efter startmötet har vi inlett ett arbete med att försöka ta fram mer detaljerad statistik vad som är orsaken till skadorna. Vi har också bett deltagarna att komma in med synpunkter,  idéer och tankar tills nästa möte.

Rapporten ”Vattenskador i Sverige 2020” visar också att 38 procent av diskmaskinerna, som är yngre än fem år, går sönder. Samma siffra för kyl & frys är 42 procent.

Projektet Köket ska pågå till 2024.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så ska vattenskadorna minska i köken: "Krav hur man ska bygga"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig