info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så rustar snickaren upp nöjesparken: ”Uppgifterna tar aldrig slut”

Fixa inredning till en matbutik, bila botten på en pool, laga staket på en vattenrutschbana och förbättra säkerheten på en åkattraktion. Vi tog rygg på snickaren Mikael Bäck som sliter för att få allt klart innan Skara Sommarland öppnar för säsongen.

Det finns att göra för Mikael Bäck som jobbar på med att få allt klart inför att Skara Sommarland öppnar. Här fixar han tågperrongen på Gruvbanan, en attraktion som funnits på nöjesparken sedan 1987. Foto: Thomas Harrysson, Michael Toll, privat
Torsdag 20 april 2023 / Mikael Bäck

Namn: Mikael Bäck, 45.

Familj: Sambo, barn (3 år), katt och hund.

Bor: Renoveringsobjekt utanför Skara.

Yrke: Snickare och underhållsansvarig på Skara Sommarland.

Arbetar med: Snickeri, målning, enklare vvs-jobb, logistik etc.

Väder: Vårkänslor med 15 grader och sol.

Bäst i dag: ”Friheten. En sådan här dag kan jag fara runt och arbeta utomhus. Hade det regnat hade jag i stället stått i verkstaden.”

Sämst i dag: ”Tidspressen. Det är otroligt många olika arbetsmoment och det blir ibland för spretigt.”

Övrigt: Har gjort FN-tjänst i Bosnien och Kosovo. Körde stridsfordon. ”Jag är gammal bilmekaniker i grunden”.

06.29 Kaffe i bilen

Efter en frukost bestående av havregrynsgröt, banan och en ostmacka blir det en kaffe som balanserar på bilens instrumentbräda på väg mot jobbet. ”I dag blir det fullt upp. Det finns en lista med massor med saker som jag vill beta av.”

Foto: Privat, Michael Toll

07.14 Verkstadsjobb

Inredning till en ny matbutik på campingområdet ska fixas till. ”Det här ska bli någon form av kassadisk. Jag måste sänka ner den något men det ska nog lösa sig. Det här gillar jag, man måste hela tiden använda fantasin”.

09.34 Poolbotten måste lagas

Mikael och kollegan Johan Österplan, övergripande ansvarig för badområdet, snackar ihop sig angående en läcka som måste åtgärdas i en av de stora poolerna. ”Det här prio ett att få till innan säsongsöppningen 3 juni. Just nu bilar vi upp den gamla bottenplattan och gjuter sedan en ny. Utmaningen blir att få skarvarna täta. Vi har fått tips från Kolmården på ett lämpligt material, samma som de använde när de hade problem i delfinariet. Det ska hålla tätt.”

Foto: Michael Toll

10.01 Högt betyg på matlådan

Lådan bjuder på kyckling, klyftpotatis och vitlökssås. ”Det här var riktigt gott. Jag är hungrig jämt.”

10.32 Möte

Charlotte Schöldström-Andersson, gruppledare för spel och butik, kommer förbi boden. De diskuterar hur den nya inredningen som ska byggas i olika butiker ska se ut. ”Helst vill man ju bara jobba, men jag har lärt mig att det är sjukt viktigt att ha de här snacket innan man drar igång. Att ta sig tid för möten, projektering och planering gör att man sparar in mycket tid i verkstaden sen.”

Foto: Michael Toll

11:15 Skruvar staket

”Det finns alltid behov av underhållsarbete i parken, så ibland känns det som arbetsuppgifterna aldrig tar slut. Men det är kul, det finns alltid något att göra. Och det är bra för kroppen. Det här jobbet blir sällan monotont men eftersom vi ofta är flera entreprenörer i ett och samma projekt får jag inte alltid vara med och jobba klart och avsluta ett projekt, eftersom man lämnar över till en annan entreprenör som tar vid. Jag är allergisk mot halvklart.

Foto: Thomas Harrysson

12.04 Fixa tågperrong

Gruvbanan är en attraktion som funnits på Skara Sommarland sedan 1987. Nu måste säkerhetssystemet uppgraderas och ett helt nytt styrsystem ska installeras. ”Vi fixar själva utbyggnaden så den nya tekniken ska få plats, sedan kommer en firma från Tyskland hit och gör själva installationen.”

12.36 Hög höjd

Inför den här säsongen ska ytterligare ett arbetsmoment läggas på Mikael. ”Jag ska gå en klätter- och säkerhetskurs, helt enkelt lära mig att klättra på höga höjder. Det behövs här på Skara, händer det något med de stora åkattraktionerna måste det finnas många som kan hjälpa till. Klättra kan jag redan, men jag kommer få mer utbildning kring service av våra åkattraktioner.”

Foto: Michael Toll

12.58 Matpaus igen

Hungrig jämt var det, ja. Den blir ett besök på lokala pizzerian fem minuter bort med bil. Valet faller på en sallad med kebab, skinka, ost, gurka, tomat, sallad och massor av sås.

Foto: Michael Toll

14.30 Måleri

Ett antal trälådor som ska användas som förvaring i butiker och kiosker ska målas.

Foto: Michael Toll

19.21 Pipa

Efter avslutad arbetsdag njuter Mikael av lugnet hemma i villan. ”När jag väl är hemma gillar jag att ta det lugnt och bara umgås med familjen. Och röka lite pipa på farstukvisten.”

Foto: Privat
Så satsar nöjesparkerna

Liseberg

  • I samband med att Liseberg fyller hundra år lanseras ett helt nytt område i parken, Luna Park. Över hundra miljoner kronor har investerats i området som bland annat innehåller två nya familjeattraktioner, samt den nya berg- och dalabanan Luna, som beskrivs lite som en bumerang. Först slängs man framåt på en drygt 225 meter lång räls, sedan 33,5 meter upp i luften – och sedan tillbaka igen baklänges.
  • I det nya hotellet Grand Curiosa finns det minst sagt ovanliga grejer. Gäster kan bland annat åka rutschkana från andra våningen rakt ner till lobbyn, och det finns även en fullt fungerande ponnykarusell i restaurangen.

    Berg- och dalabanan Luna är en av nyheterna på Liseberg. Foto: Quarry Fold Studio

Astrid Lindgrens värld

  • Under vintern har det byggts ytterligare 27 stycken nya boenden i ”den lilla staden”, en ny restaurang på Skolgatan och en ny bokhandel i området.

Furuvik

  • Efter schimpanshändelserna i vintras, då fyra apor som rymde från sin bur sköts ihjäl, kommer Furuvik att öppna som vanligt 13 maj. Det har dock skett en översyn av samtliga låsrutiner i djurparken och galler har satts upp på fönster i personalutrymmena i schimpanshuset. På karusellfronten bjuds det på den nya berg- och dalbanan ”Lightning”, där man accelererar upp till 75 kilometer i timmen på 3 sekunder. Planerad premiär för den är i “mitten av sommaren”.

Gröna Lund

  • Inga nya monsteråk har tillkommit på Gröna Lund denna säsong. Grönan satsar i stället framåt. Nästa år planerar de att dra igång en historiskt stor utbyggnad och göra om den stora parkeringsytan vid vattnet till ett helt nytt tivoliområde.

Kolmården

  • Inga nya satsningar. Men vill man inte bara kolla på djur utan även maxa sin adrenalinupplevelse levererar Wild Fire fortfarande detta på absolut högsta nivå.
Michael Toll, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så rustar snickaren upp nöjesparken: ”Uppgifterna tar aldrig slut”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig