info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så mycket pengar får du vid strejk: "Finansiellt starka"

Byggnads förbereder sig för strejk på fredag. Enligt förbundet är man väl rustat ekonomiskt, även om det hela skulle dra ut på tiden.

Timo Anttila och Lars Hildingsson berättar om hur Byggnats fördelar pengarna vid en eventuell strejk på fredag. Foto: Mostphotos/Byggnads

Byggnads har varslat om strejk för Byggavtalet från och med på fredag, om inte parterna kommit överens innan dess. Varslet omfattar i första steget 87 arbetsplatser och cirka 1 400 anställda över hela landet.

Timo Anttila, konfliktansvarig på Byggnads, förklarar hur det hela fungerar i praktiken.

– Den första strejkdagen går man till arbetsplatsen. Varje arbetsplats kör igång ett schema för strejkvakter och så får medlemmarna ett konfliktkort från oss, som de fyller i och får ersättning från förbundet.

Hur mycket pengar får de?

– Man får 1 065 kronor i ersättning de första fem dagarna, vilket är skattefritt. Därefter betalas ett belopp på 1 175 kronor per dag. Om strejken fortsätter kan förbundsstyrelsen fatta beslut om att ändra ersättningen uppåt eller neråt.

Hur fungerar strejkkorten?

– Man får dem vid arbetsplatsen, fyller i dem, skriver under och skickar till Byggnads regionkontor.

Lars Hildingsson, andre förbundsordförande på Byggnads, berättar hur stora kostnader en eventuell strejk skulle innebära.

– I rena konfliktavgifter, som vi beräknar, kostar det ungefär en miljon om dagen, om vi då har 1 400 medlemmar som det första varslet innebär, säger han.

HELA LISTAN: Byggen som kan tas ut i strejk 

Vart tar ni pengarna ifrån?

– Vi tar av de sparade pengarna som vi har placerat, ur vår konfliktfond. Vi har ganska mycket pengar för det ändamålet.

Hur mycket pengar är det?

– Vi har en konfliktkassa som är på ett par miljarder.

Hur länge skulle ni kunna hålla på?

– På den här nivån skulle vi kunna hålla på i flera år. Om vi skulle behöva ta ut samtliga medlemmar, eller att vi skulle bli lockoutade, så skulle det räcka i upp till ett år på byggområdet, för en strejk på Byggföretagens arbetsplatser.

Ni kan med andra ord vara uthålliga?

– Absolut. Sedan hoppas vi inte att det ska gå så långt som till en konflikt. Det är alltid målet att lösa frågorna innan. Men om det behövs är vi finansiellt väldigt starka. Då kan vi hålla på väldigt, väldigt länge.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så mycket pengar får du vid strejk: "Finansiellt starka"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig