info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så kämpar ställningsföretag mot stormar: "Är extra noggranna"

I går rasade en byggställning åter när stormen Laura drog in över Hallandskusten. I Halland kämpar företaget Ställningsbyggarn ständigt mot vinden.

"Vi samarbetar med ingenjörerna på Haki som har den här spetskompetensen.", säger Marcus Öberg, regionsansvarig på Ställningsbyggarn. Foto: Privat och Mostphotos

Stormen Laura drog in över södra och västra Sverige. Hallandskusten var hårt drabbad under torsdagen och under eftermiddagen igår rasade en byggnadsställning på förskolan Linehed. Ingen skadades vid raset, uppger SVT.

Att byggställningar rasar i kraftiga vindbyar och stormar är inte något ovanligt och flera stora ställningsras har inträffat de senaste åren, bland annat på Avenyn i Göteborg, i februari 2018. Men olyckor på ställningar ska inte förekomma, enligt ställningsbranschens organisation, STIB.

Läs också Ställning föll i centrala Göteborg – ingen skadad: "Söker med polishund"

– Om man har följt regelverket, då ska det mycket till för att en ställning ska rasa, säger Håkan Carlsson, kanslichef på STIB.

Enligt Håkan Carlsson kan det finnas flera orsaker till att byggställningarna rasar. Det  kan exempelvis handla om att beställare har plockat bort förankringar och ställningsentreprenörer som inte gjort tillräckliga beräkningar.

Ställningsföretaget Ställningsbyggarn i Sverige AB monterar byggställningar och väderskydd.  Företaget arbetar målmedvetet med att bygga säkra ställningar och har hittills inte råkat ut för några ställningsolyckor.

Ändå arbetar Ställningsbyggarn längs med den halländska västkusten, där de sämsta förutsättningar finns för att bygga väderskydd.

– Därför är vi extra noggranna. Vi har stor erfarenhet av det här och har många väderskydd i den här regionen. Vi vet vad som krävs, säger Marcus Öberg, regionansvarig på Ställningsbyggarn i Sverige AB.

Läs också Ställningsras i Örebro: "Det var direkt livsfarligt"

Vad gör ni för att bygga så säkert som möjligt?

–Vi följer de krav och regler som finns. De som bygger väderskydd har gått en väderskyddsutbildning hos oss. Den som utför arbetet ska ha en trygghet i det, säger Marcus Öberg,

När Ställningsbyggarn ska bygga ett väderskydd har de först en dialog med beställaren om vilka krav som ställs och vad som behövs för att det ska bli rätt leverans. Sedan inleds ett samarbete med Haki, som säljer och producerar ställningsmaterial.

–   Vi samarbetar med ingenjörerna på Haki som har den här spetskompetensen.  Vi vill ha trygghet i beräkningarna. Vi vill inte att det som hände igår ska hända oss, säger Marcus Öberg.

Vad bidrar Haki med ?

– När det gäller väderskyddstak, så är beräkningar komplexa. Vi använder oss av deras kunskaper, exempelvis är det väldigt komplext att räkna ut vindpåverkan, säger Marcus Öberg.

På Ställningsbyggarn finns också en person som är ansvarig för att följa alla meteologiska förändringar.
– Han kollar vädret varje dag, så att vi så tidigt som möjligt ska få uppgifter om när det är en storm på väg, säger Marcus Öberg.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så kämpar ställningsföretag mot stormar: "Är extra noggranna"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig