info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Så himla glad": Gravida byggnadsarbetare får försäkring betald

Plattsättaren Isabelle Lundberg har fött två barn när hon jobbat i byggbranschen. Det fick henne att se behovet av en ordentlig försäkring.
– Jag är så himla glad. Det känns otroligt bra att alla gravida medlemmar nu får gravidförsäkringen betald, säger hon.

Det finns många risker när man är gravid i byggbranschen, säger Isabelle Lundberg, plattsättare. Foto: Byggnads

Från den första januari i år har gravida medlemmar i Byggnads rätt att få en utökad gravidförsäkring.

– Jag hade själv försäkringen när jag väntade mina två barn, idag fyra och nio år. Nu kommer Byggnads att betala försäkringen för alla medlemmar, säger Isabelle Lundberg, som under många år varit aktiv i Byggnads kvinnliga nätverk, Näta.

Till förbundets kongress förra året hade hon motionerat om försäkringen och hon fick många lovord. Men det blev diskussioner om några formuleringar och motionen gick inte igenom då, utan frågan togs vidare.

–  Men nu är det genomfört och det blev precis som jag ville, säger Isabelle Lundberg.

Vad är viktigast med försäkringen?

–  Både den gravida mamman och barnet får ett försäkringsskydd under graviditet, förlossning och barnet är försäkrat i flera månader efter att det är fött.

Isabelle Lundberg har jobbat som plattsättare i många år och håller nu på att skola om sig till sociolog. Hon  konstaterar att det är speciellt att vara gravid i byggbranschen.

–  Det är så mycket som är obruten mark. Så mycket man inte känner till. Det är ett tungt arbete, det finns kemikalier och buller. Säkerheten är alltid arbetsgivarens ansvar men det känns väldigt bra att kunna komplettera med en försäkring om något skulle hända, säger hon.

Läs broschyr om risker, skydd och vad du bör tänka på vid graviditet i byggbranschen.
Läs reportage om graviditet och risker på byggen. 

Rent praktiskt tecknar var och en själv först för den utökade gravidförsäkringen hos Folksam. Man betalar själv fakturan och får sedan utlägget ersatt av sin region. Villkoret är att man uppfyller vissa medlemsskapskrav.

Den som är gravid omfattas av försäkringen från graviditetsvecka 10 och barnet från vecka 23.  Försäkringen gäller tills barnet är sex månader.

Man kan bland annat få ersättning vid graviditets- och förlossningskomplikationer, samt om barnet får medfödda diagnoser, sjukdomar eller olycksfallsskador. Det ingår även ett obegränsat antal samtal med en barnmorska.

Läs mer om försäkringen.
Läs mer om villkoren och ersättning för försäkringen.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna om arbetsmiljö i ditt flöde.

Vill du läsa fler liknande artiklar, gå med i Facebookgruppen om försäkringar på bygget: https://www.facebook.com/groups/765578573583917

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Så himla glad": Gravida byggnadsarbetare får försäkring betald

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig