info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så här tar Snickar-Emil vara på spillet: ”Ingen hejd på det”

Snickaren Emil Grönholm fick nog av att slänga alla spillbitar från altanbygget – och gjorde en dörr av virket. Han ger några bra tips hur man kan ta vara på överblivet material.
– Man kan bygga blomlådor och annat. Det finns ingen hejd på det, säger han.

"Det finns också så mycket pengar i materialet när det sitter ihop. Varför kan det då inte ha ett värde när det är i bitar?" Emil Grönholm fick nog av spillet och byggde en dörr. Foto: Instagram/emilfixar/

Emil Grönholm, 34 år, jobbar som snickare och målare i Stockholm. Efter ett altanbygge hade det som vanlig tornat upp sig en stor hög med spillbitar.

– När man bygger altan ser det nästan ut som att det är mer material när man är klar än när man började. Det blir sådana tråkiga högar, säger Emil, som började fundera ut ett ändamål för det överblivna virket.

En av anledningarna till att ta hand om spillbitarna beskriver Emil som lathet, eftersom han själv inte hade lust att bära iväg allt virke.

– Det finns också så mycket pengar i materialet när det sitter ihop. Varför kan det då inte ha ett värde när det är i bitar?

När altankunden ville ha ett mindre förråd inbyggt i staketet, fick Emil en idé: Varför inte bygga dörren till förrådet av spillbitarna? Sagt och gjort – Emil började med en större skiva som grund.

– Jag tog en spånskiva som jag rollade svart. Jag limmade och sköt fast spillbitarna med spikpistol på skivan. Sedan sågade jag runtom. Efter det satte jag på klassiska gångjärn som gjorde att det blev en finare effekt.

Varför målade du skivan svart?

– Trall rör sig och det blir mellanrum, men när det är svart bakgrund så ser det ändå tätt ut mellan bitarna.

Vad kan man göra mer med spillbitar?

– Man kan bygga blomlådor och annat. Det finns ingen hejd på det, när man kör varianten med en box i ett solitt material och spillbitar ovanpå. Antingen kan man skruva fast bitarna eller skjuta fast dem med spikpistol, som jag gjorde.

Något som är viktigt att tänka på?

– Man måste tänka på att behandla bitarna, precis som en altan. Annars kan bitarna krympa, vrida sig och lossna.

Emil Grönholm delar med sig av andra fiffiga hantverkartips som på Instagram-kontont Emil fixar. Här kan du följa honom. 

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så här tar Snickar-Emil vara på spillet: ”Ingen hejd på det”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig