info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så blir ställningsbyggaren förbannad – steg för steg

De är bland de viktigaste på bygget, eftersom de skapar ytor och förutsättningar för alla andra. Så sluta att göra dom arga! Vi tog ett snack med ställningsbyggaren Sol Vargadottra om vad som kan irritera henne och kollegorna.

Ställningsbyggaren Sol Vargadottra blir rasande när det saknas material – och när hon varken får bod eller toalett. Foto: Privat

1. Kliv över avspärrningarna
Lalla sedan runt lite respektlöst på marken under de ofärdiga ställningarna och kolla något ”superviktigt”. Tänk inte på att nedfallande föremål kan innebära livsfara.

2. Ändra ställningen
Ändra på ställningen när den är färdigbyggd. Gör sönder ställningsmaterialet, eftersom det inte ”är så noga”. Detta kan innebära faror och extra kostnader, vilket får ställningsbyggaren att se rött.

3. Lunch i bilen – och ingen toalett
Som arbetsledare ska du inte ordna någon byggbod till ställningsbyggarna. De ska få sitta och luncha i bilar och klara sig utan toalett. Alla bekvämligheter kommer när de ”riktiga” byggnadsarbetarna dyker upp.

4. Gå upp – innan ställningarna är färdiga
Gå upp i ställningarna innan de är färdiga och börja utföra ditt jobb. Grymta sedan irriterat när ställningsbyggaren ber dig gå ner för att få bygga klart.

5. Glöm bort
Som byggledare ska du som vanligt se till att ”glömma bort” ställningsbyggarna när det gäller inbjudningar till byggfester och andra tillställningar. För att riktigt reta upp ställningsbyggarna får ledningen gärna påpeka att de egentligen inte är några riktiga byggnadsarbetare.

6. Beräkna fel
Planerar du jobbet åt ställningsbyggare – beräkna materialet fel. Belöningen kommer när ställningen nästan är färdig och det fattas några viktiga delar. Då väntar ett utbrott av sällan skådat slag.

7. Lägg ut isolering
Ställningsbyggare är inga städare, men de behandlas ibland som det – av murare, elektriker och isolerare. Lägg gärna ut stora bitar kliande isolering på ställningarna, som ställningsbyggaren får i nacken när hen plockar undan. Nu börjar vi närma oss ett nervsammanbrott.

8. Gå långa sträckor
Se till att ställningsbyggaren får gå långa sträckor till sitt material, gärna runt andras lager, så att det blir svårt att dra kärrorna. Ju längre sträckor en ställningsbyggare måste släpa sitt material, desto mer förbannad blir den.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så blir ställningsbyggaren förbannad – steg för steg