info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rymdgrus eller kulhål? ”Jag har ingen aning”

Det var i helgen som Kent Edwinson gjorde en oväntad upptäckt på den egna villan. Mitt på taket var det ett perfekt cirkelformat hål i en av betongpannorna.

Kent Edwinson från Bredaryd hittade i helgen ett mystiskt hål i en takpanna. Foto: Privat

Plåten på en av vindskivorna på takkupan låg och slog i vinden. Kent Edwinson från Bredaryd gick då upp på taket men hammaren i näven.

– Jag hade ingen spik hemma, men ville ändå knacka spikarna som satt där. De hade åkt upp lite, berättar Kent Edwinson.

Och det var när han stod på taket och hamrade som han plötsligt fick syn på hålet.

– Jag brukar kika upp mot taket för att hålla koll så att det inte är några skador, men det här hålet hade jag inte sett tidigare. Jag har ingen aning om hur det kommit dit, säger Kent Edwinson.

För att få tips om vad som kan orsakat hålet gick han med i en grupp på Facebook. Han postade en bild och responsen var omedelbar. En person menade att hålet orsakats av rymdgrus som fallit från himlen. Ett annat tips var att det hela handlade om en förlupen dalande kula från ett gevär. Några andra var inne på att den skyldige troligen kommer från djurriket. En hackspett menade en person, en annan trodde mer på ”den fruktade men sällsynta tegelbaggen”. Majoriteten spekulerade ändå kring att förklaringen sannolikt gick att hitta inne i själva betongplattan. Att något gick snett redan vid tillverkningen.

Kent Edwinson berättar att takpannan förutom hålet är lika tjock och fin i dag som för 41 år sedan. Han är själv inne på att det är något med betongen, att det varit ett lufthål eller legat en sten i betongpannan som nu fallit ur. Det finns inga skador på pappen rakt under hålet.

Byggnadsarbetaren har ringt upp Jan Björk som är eftermarknadsansvarig på Benders. Han säger att den aktuella betongpannan inte kommer från deras produktion. Jan Björk tror vare sig på rymdgrus eller fåglar som förklaring. I stället är han mer inne på Kent Edwinsons linje.

– Det är säkert något skräp i betongen, säger Jan Björk.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rymdgrus eller kulhål? ”Jag har ingen aning”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig