info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rovdrift på byggen i OS-staden Peking

Kinesiska byggnadsarbetare utnyttjas hänsynslöst i den blivande OS-staden Peking. De tvingas jobba med farliga arbeten till låga, försenade eller inga löner alls. Det visar en undersökning gjord av människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Det pågår en enorm byggboom i Peking, inte minst orsakad av de kommande olympiska spelen som hålls i sommar. Uppskattningsvis arbetar mellan en och två miljoner byggnadsarbetare på olika arbetsplatser i staden. De kommer ofta från landsbygden och är migrantarbetare, fast inom det egna landet.
Ofta är de utsatta för rovdrift. Tvingas arbeta till låga löner och med dåliga eller inga kontrakt alls, enligt Human Rights Watch rapport. Byggnadsarbetare har farliga jobb, till exempel på höga höjder, utan skydd och saknar i allmänhet olycksfallsförsäkringar och möjligheter till sjukvård. De bor vid byggarbetsplatserna. Det är vanligt att bostäderna är undermåliga och att arbetarna får för lite mat av arbetsgivaren.  

De kinesiska myndigheter är medvetna om hur byggnadsarbetarnas situation ser ut och hur utbredda missförhållandena är. Ändå görs knappt någonting för att förbättra byggnadsarbetarnas situation, enligt Human Rights Watch. I praktiken innebär det att de utsatta byggnadsarbetarna inte har något skydd alls och att arbetsgivarna kan fortsätta utnyttja dem, utan att riskera minsta straff.

Kinesiska arbetare får bara gå med i en facklig organisation, den statligt kontrollerade; All-China Free Trade Union, (ACFTU). Men de flesta migrantarbetarna är inte medlemmar där och denna organisation har ingen tradition av att ta upp deras problem.
Human Rights Watch bygger sin rapport, ”One year of my blood” , ( ”Ett år av mitt blod”). på fakta från en rad källor. Bland annat på besök vid nio byggarbetsplatser och intervjuer med byggnadsarbetare, liksom rapporter och studier om de kinesiska byggnadsarbetarnas situation som gjorts både av kinesiska och internationella organ.

Human Rights Watch kräver nu att de kinesiska myndigheterna och regeringen på olika sätt ska förbättra byggnadsarbetarnas situation. Organisationen ställer också krav på att den olympiska kommittén ska agera, bland annat så att byggnadsarbetarna på dessa arbetsplatser kan jobba säkert.
Organisationen säger att man i rapporten inte speciellt har kunnat granska situationen på de olympiska byggarbetsplatserna. Orsaken är att de är så hårt kontrollerade, men att problemen för byggnadsarbetarna är likadana också där.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rovdrift på byggen i OS-staden Peking

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig