info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rot-jobb ska kontrolleras

Rot-jobb vid bad och köksrenoveringar, samt olika former av montage, det ska arbetsmiljöverket granska extra i byggbranschen i år. Orsaken är de många belastningsskadorna i branschen.

Mer än var femte man i byggbranschen har besvär i rörelseorganen. Överbelastning är den vanligaste orsaken till dessa besvär. Därför har arbetsmiljöverket valt ut två områden där man ska göra särskilda insatser med inspektioner i år.

Den ena är reparationer, om- och tillbyggnadsarbeten (ROT) vid badrums och köksrenoveringar i flerbostadshus utan hiss. Den andra är montage av fönster, balkong- och altandörrar vid ny- och ombyggnad av hus.
Arbetsmiljöverket kommer att börja sitt arbete med ROT-jobbet. Det kommer att omfatta cirka 100 objekt i hela landet.

– Vi startar med byggherrarna. Vi ska skriva till dem vi valt ut och sedan kommer vi att följa processen med möten med byggherrar och entreprenörer och sedan ska vi se hur det fungerar ute på arbetsplatsen. Om arbetsmiljön inte blir bra, kommer det att bli flera inspektioner, säger Andreas Patay, avdelningsdirektör på Arbetsmiljöverket.

Inspektionerna kommer framförallt att handla om belastningsergonomi. Rot-arbeten brukar innebära en tung hantering och ergonomiskt svåra arbetsställningar. Verket ska också undersöka utsattheten för buller, damm, vibrationer och asbest.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rot-jobb ska kontrolleras

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig