info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rörmokare nära att skjutas på jobbet – två meter ifrån

Rörmokaren arbetade med ett våtrum på polishuset i Karlskrona. Då avlossades plötsligt ett skott som gick tvärs igenom en vägg. I polisförhör uppger rörmokaren att han ”någon minut innan han hörde smällen hade stått inne i tvättrummet precis där kulhålet är”.

Plötsligt gick ett skott av från det här vapnet. En rörmokare på andra sidan väggen var nära att träffas. Nu åtalas en polisman för framkallande av fara för annan. Foto: Från polisens förundersökning

Det var den 24:e september förra året som skottet avlossades på polishuset i Karlskrona. Det pågick då en del ombyggnadsarbeten på platsen. Något Byggnadsarbetaren skrivit om tidigare.

En polisman har åtalats för framkallande av fara för annan. Under måndagen påbörjades huvudförhandlingen i Karlskrona tingsrätt.

”På väggen till vänster om tvättstället fanns ett hål i väggen. Hålets diameter var ca 25 mm och beläget 97 cm över golvnivå. Väggens ytskikt bestod av våtrumsmatta som låg utanpå gipsskiva. Avståndet från hålet i väggen till tröskeln var 217 cm.” Från polisens förundersökning.

Skottet gick av i samband med att tre polismän skulle plocka ut förstärkningsvapnet MP5 från ett vapenrum inför en övning. En av polismännen berättar i förhör att ”jag hör ett skott avfyras” och att ”efter händelsen konstaterade vi att det var ett hål i väggen”. En av polismännen går då i väg för att kolla rummet på andra sidan väggen. Han kommer tillbaka och berättar att ”det var en hantverkare i rummet på andra sidan väggen men att hantverkaren inte var skadad”.

På andra sidan väggen pågick renoveringsarbeten av ett våtrum. En rörmokare var där för att utföra jobbet. Enligt brottsplatsundersökningen gick kulan från vapenrummet genom en 13 centimeter tjock vägg med gips på båda sidor. Därefter fortsatte kulan genom det lilla våtrummet, ut genom dörröppningen till en korridor för att till slut träffa ett badrumsskåp som stod lutat mot en tjock betongvägg.

”Utmed motsatt sida av korridoren, vy från tvättrummet, stod ett badrumsskåp lutat mot väggen. Framsidan av badrumsskåpet i form av spegelglas var trasigt och hade fallit isär i skärvor. Väggen bakom skåpet var en betongvägg vars tjocklek var 20 cm.” Från polisens förundersökning.

Rörmokaren har i förhör uppgett att han hörde en kraftig smäll. Han trodde först att det var ett stort vattenpass som rasat till golvet. En polisman kom även rusade och frågade om han märkt något. En stund senare såg rörmokaren ett hål i en vägg i våtutrymmet som inte var där dagen innan. Han såg sedan att det var två hål i en spegel som stod på golvet i korridoren utanför. Han pillade då på spegeln så att glaset trillade ner.

På polisens fråga i förhöret om hur nära skotthålet han var när vapnet brann av uppgav rörmokaren att han har ”mätt upp avståndet på en ritning och det är ca 2 meter mellan den plats där han stod till den plats där kulan for igenom tvättrummet och ut i korridoren”.

Han fick även frågan om han utfört arbete på platsen där kulan for in i tvättrummet. Svaret då var att han ”bara någon minut innan han hörde smällen hade stått inne i tvättrummet precis där kulhålet är. Han hade varit inne där i några minuter och stått och funderat på vad som behövde kompletteras kring det jobb han utfört där några dagar tidigare”.

”Pil anger kula, cirkel anger skada på vägg. På bilden har skåpet flyttats ut från sin initiala placering vilket var lutat mot väggen.” Från polisens förundersökning.

Enligt åklagaren har polismannen inte genomfört hela rutinen för att säkra vapnet på rätt sätt. En så kallad patron ur. Bland annat ska vapnet riktas in i ”patronurlådan”, osäkras och blindavfyras. Den misstänkta polismannen håller med om beskrivningen av händelsen men förnekar brott.

Rörmokaren har sedan händelsen mått psykiskt dåligt och kräver ett skadestånd på 50 000 kronor.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rörmokare nära att skjutas på jobbet – två meter ifrån

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig