info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rörläggare firar nationaldag utan lön

Vvs-avtalet har en egen almanacka med annandag pingst som helgdag. Rörläggare blir därför utan helglön på nationaldagen medan andra byggnadsarbetare får betald ledighet både måndag och tisdag.

Reglerna för helglön ser olika ut i de olika avtal som reglerar byggnadsarbetares villkor. I bygg-, anläggnings- och maskinavtalen är nationaldagen helglöneberättigad helgdag. Och eftersom den inträffar på en tisdag är måndagen klämdag med rätt till helglön, enligt avtalen.
De avtal som ger två betalda fridagar i år omfattar cirka 80 000 av Byggnads medlemmar. Det gäller snickare, murare, betongarbetare, anläggare, ställningsbyggare, golvläggare, plattsättare, takläggare, maskin- och bilförare och en del mindre yrkesgrupper.

För cirka 1 000 glasarbetare och knappt 700 kylmontörer finns det ingen reglering i avtalen. Veckolönen för glasarbetare och månadslönen för kylmontörer påverkas inte av helgdagsregler. Därmed finns det heller inget i avtalen som säger att klämdagen den 5 juni är en ledig dag.
Samma sak gäller plåtslagarnas avtal. 2 300 plåtslagare måste komma överens med sina arbetsgivare om att få betald ledighet på klämdagen. Avtalen ger dem ingen rätt till betald ledighet.

Mest avvikande är vvs-avtalet som omfattar cirka 14 000 vvs-montörer, industrirörmontörer, rörsvetsare och rörisolerare. Där har inte arbetsgivare och fack lyckats komma överens om hur reglerna skulle ändras när nationaldagen blev helgdag.
Så rörmontörerna får fira annandag pingst på måndag med helglön. Medan tisdagen, nationaldagen, blir en arbetsfri dag utan lön.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rörläggare firar nationaldag utan lön

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig