info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rörisen som rycker ut: "Tur att jag kunde få stopp på det"

Tobias Aronsson installerade rör på ett gym. Då öppnades dörren till ett annat yrke.

Tobias Aronsson lämnar rörläggarjobbet och blir brandman – när larmet går. Foto: Privat

23-årige rörläggaren Tobias Aronsson från Lysekil gjorde ett rörjobb på gymmet i brandstationen i hemstaden. Under ett snack med personalen på stationen fick han veta att man sökte folk.

– Du är inte sugen på att bli brandman? undrade stationsansvarige och vände sig till Tobias.

Den unge rörisen funderade ett tag och beslutade sig sedan för att försöka bli deltidsbrandman och kombinera de två jobben.

Uttagningen började med ett konditionstest.

– Jag gick på ett rullband med skarp lutning med full utrustning. Det blir väldigt varmt. Man står där i åtta minuter men det känns som en evighet, berättar han.

Tobias klarade testet och även andra prov, där man bland annat ska kunna röra sig i trånga utrymmen.

Du håller dig i form?

– Jag har alltid hållit i gång och spelat hockey. Till vardags gymmar jag, åker kajak och kite-surfar.

Efter testerna fick Tobias genomgå en grundutbildning och sedan blev han lärling på stationen. Han fick därefter allt mer ansvar och fick till slut erfarenheten att bli rökdykare.

– Nu får jag göra allt som brandmän gör, säger han.

Hur går det att kombinera jobben?

– Det blir ju lite pussel, jag kan ju vara hos flera kunder på en dag eftersom jag går på service. Det är mycket planering för arbetsledaren under min jourvecka. Man får hitta jobb som är i stan, nära brandstationen. Jag måste hela tiden hinna dit på fem minuter.

Går det alltid bra att springa iväg från ett rörjobb när brandkåren kallar?

– Ibland har jag varit hos en kund och skruvat loss ett rör eller bytt en blandare och brutit vattnet – och precis då har larmet gått. Då har jag bara fått släppa verktygen och rusa iväg och säga till kunden att jag kommer senare. Men det brukar vara bra förståelse hos kunderna.

Har du fått prövas ordentligt som brandman hittills?

– Några tyngre grejer har det blivit. Vi har haft några villabränder och en pizzeria som brann och trafikolyckor. Vi har mycket briefing efter allvarliga larm. Det finns personer i räddningstjänsten som återkopplar när det hänt något allvarligt och frågar hur man mår. Det har varit väldigt bra, så att man inte går och grubblar efteråt.

Har du haft nytta av jobbet som rörläggare i brandmansrollen?

– Det tycker jag nog. Man är ju praktiskt lagd och van att hantera verktyg. Det ska ju kopplas mycket slang och vi pumpar i brandbilen. Det har man gratis från vvs.

Kan du berätta om något speciellt fall?

– En gång pep det till i sökaren en kväll. Vi fick larm om en vattenskada. En person hade grejat själv med rören i badrummet och det gick inte så bra, så det sprutade vatten i badrummet.  Då var det tur att jag var med som rörläggare och kunde så stopp på det. Jag fick verkligen nytta av vvs-kunskapen.

Varför har du valt att ha det här extrajobbet, trots att vardagen kan bli rörig?

– Jag vill kunna hjälpa till. Det är också spännande när det händer något och man kan göra nytta, inte bara stå vid sidan om. Det är det som driver mig.

Och nu börjar du bli erfaren i din nya roll.

– Jag har varit brandman i nästan två och ett halvt år. Jag har inte varit med längst men börjar bli lite varm i kläderna.

Bildligt talat…

– Ja, precis! Hahaha.

Jag passade på, eftersom du är från Västkusten.

– Helt rätt, det finns många dåliga skämt här.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rörisen som rycker ut: "Tur att jag kunde få stopp på det"