info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggarna rev taket – hittade kvarlevor av ett litet barn

De skulle riva undertak på 1700-talshuset. Bland rivmassorna hittade de kvarlevor efter ett litet barn.
– Det är klart man blev skärrad, säger rörmokaren Jim Blixt.

Jim Blixt med dottern Therese. Foto: Privat

Jim och hans dotter Therese har tillsammans köpt ett 1700-talshus beläget i en brukslänga i Åkerby utanför Skärplinge, Tierp. Jim som har eget vvs-företag och Therese som är plattsättare ska göra om det till ett sommarboende. De övertog fastigheten i juli och drog igång renoveringen.

För en och en
halv vecka sedan inträffade en ovanlig och chockartad händelse. Då var de på plats för att riva ett vindstak och hade en snickare med sig för att det skulle göras på rätt sätt.

– Vi rev undertaket där troligtvis ingen människa varit under flera hundra år. Det var ju koksslagg som isolering och det och andra rivmassor föll ner, berättar Jim Blixt.

Men bland bråten och sågspån såg Jim något som fallit uppifrån och som inte passade in.

– Där låg någonting som inte hörde till byggbråten. En slags ask eller liten låda som var 40 centimeter lång och 20 centimeter bred ungefär. Det visade sig var som en liten kista, eller en svepask har jag hört att det heter, berättar Jim.

1700-talshuset som far och dotter renoverar.

I lådan fanns skelettdelar av en människa, ett litet barn. Kvarlevorna var inlindade i ett tyg.

– Jag tog upp lådan och la den vid fönstret, sedan gjorde jag inget mer. Man var ju lite skärrad. Detta var inget vi hade förväntat oss, säger Jim Blixt.

De kontaktade polisen. Dagen efter kom polis och kriminaltekniker och tog hand om allt för en teknisk undersökning. Eftersom man ännu inte vet när och hur barnet dog har polisen inlett en förundersökning om mord. En rättsmedicinsk undersökning ska göras av skelettet för att fastställa när och hur barnet har avlidit.

För Jim startade händelsen många tankar om vad som kan ha hänt barnet och för honom var det viktigt att få ett slags sammanhang. Han har fått mer kunskap om brukssamhället och om hur barn kunde ha det för flera hundra år sedan.

– Jag förstår att barn kunde ha det mycket svårt på den tiden, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggarna rev taket – hittade kvarlevor av ett litet barn

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig