info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Risk för asbest också i Sverige"

- Vi riskerar att få asbestprodukter över gränsen till Sverige och med den dåliga produktkontroll som finns i landet och den bristande tillsyn som myndigheterna har på landets arbetsplatser, finns risken att också svenska byggnadsarbetare kommer i kontakt med produkterna, utan att veta vad de hanterar.

Kjell Johansson, arbetsmiljöombudsman på Byggnads, är upprörd över att svenskarna röstat ja till en Europastandard för skivor av fibercement, som kan innehålla asbest. Ett ja som bland annat arbetarskyddsstyrelsen (ASS) och boverket ställt sig bakom.
Han anser att standardiseringen öppnar för en ökad risk att material med asbest kan komma in i Sverige. Trots det svenska asbestförbudet.
– Jag ser detta som en katastrof. I den fackliga rörelsen har vi konsekvent slagits mot asbest och för att blockera alla former av standardisering av asbestprodukter, säger Kjell Johansson.
Han tycker det är självklart att organ som arbetarskyddsstyrelsen, boverket och byggstandardiseringen, ska motarbeta produkter som innehåller asbest, var i världen de än förekommer, för såväl utländska som svenska arbetares skull. Inte tillåta att produkterna standardiseras, för då legitimeras tillverkningen.
Nu återstår att se om det blir en Europastandard för skivorna. Svenska standardiseringsorganiet, SIS, har röstat om standard efter att byggstandardiseringen sagt sitt, efter yttrande från bland annat arbetarskyddsstyrelsen (ASS) och boverket. Att det blev ett svenskt ja beror på att det i standarden införts en avvikelse för Sverige och andra länder som har ett förbud mot att arbeta med asbest. Asbestskivorna får alltså inte användas i Sverige.
De största tillverkarna av asbest, en av dem är Kanada, lobbar aktivt för att sprida användningen av asbestprodukter.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Risk för asbest också i Sverige"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig