info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Riksdagsledamot kräver att Arbetsmiljöverket agerar på larm

Riksdagsledamoten Hans Hoff (S) är orolig att över att Arbetsmiljöverket inte åker ut på inspektioner när facket slår larm. Nu har han ställt en skriftlig fråga till arbetsmarknadsministern.

Riksdagsledamoten Hans Hoff (S), som själv har facklig bakgrund och varit huvudskyddsombud för IF Metall, följde med Byggnads Väst på arbetsplatsbesök i hemlänet Halland. Diskussionen gled in på relationen mellan arbetsmiljö och osund konkurrens.
– Vi pratade om företag som struntar i säkerheten och riskerar arbetarnas liv och hälsa, inte av okunskap utan för att tjäna pengar. I den kontexten berättar Byggnads ombudsman att när de har påtalat arbetsplatser med undermålig säkerhet för Arbetsmiljöverket så får de till svar att det är för långt att åka till Falkenberg och Halmstad för att inspektera, säger han.

LÄS MER: Struntar i svåra olyckor

Arbetsmiljöverket region Väst har sitt regionkontor i Göteborg och ett sektionskontor i Jönköping. Hans Hoff betonar att han inte själv varit i kontakt med myndigheten angående inspektionerna.
– Men det här är en bild som finns bland ombudsmännen, man åker enligt de uppgifter som finns till de företag där det redan fungerar bra. Så kan man inte ha det. Ombudsmännen är Arbetsmiljöverkets ögon och öron ute i branschen och argumentet att det är för långt att åka är oacceptabelt.

LÄS MER: Bygginspektörer missnöjda med tillsynen

Hans Hoff har nu ställt en skriftlig fråga om Arbetsmiljöverkets ansvar till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). ”På vilket sätt avser ministern och regeringen att agera för att säkerställa att Arbetsmiljöverket agerar när det kommer in anmälningar om farliga arbetsplatser”, skriver han i frågan.
– Jag hoppas att hon tydliggör att Arbetsmiljöverket har i uppdrag att agera när man får in den här typen av information. Om det inte är tillräckligt självklart i dag måste man från regeringens sida tydliggöra det ytterligare, säger Hans Hoff.
Arbetsmarknadsministern ska besvara frågan senast den 8 september.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Riksdagsledamot kräver att Arbetsmiljöverket agerar på larm

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig