Rhône Poulenc erbjöd luftmätningar
Redan i maj 1997 erbjöd Rhône Poulenc, som i Sverige bytt namn till Rhodia, Skanska att genomföra vattenprover enligt en plan. Det vittnade företagets produktchef, Robert Peruchon, om under ed i arbetsmiljö- och miljörättegången i Ängelholm på tisdagen.
Rhodias representant i Sverige, Christina Söderberg, berättade senare att hon tagit upp frågan om luftmätningar med Skanska, troligen före semestern 1997 men senast i början av augusti. Båda vittnena gav en bild av att de tydligt informerat Skanska om att Rhoca Gil är giftigt till dess att medlets kemiska reaktion, polymeriseringen, ägt rum.
Christina Söderberg förnekade, trots påminnelse om sanningsförsäkran, att hon jämfört injekteringsmedlets risk med whisky.
– Jag har förstått att tunnelarbetarna uppfattat mig som att medlet är ofarligt. Men det har jag inte sagt. Jag är ledsen för att jag blivit missförstådd, säger hon.
– Jag visste inte att den information jag gav var den enda de skulle få.
Söderberg har nu slutat på Rhodia. Hon känner sig orättvist utpekad som boven i skandalen i Hallandsåsen och oroas över konsekvenserna för sin karriär.
– Jag är ju faktiskt inte åtalad för något. Det är Skanska som pekar ut mig.
I förhören gav Rhône Poulenc en bild av att man informerat om medlet på ett sätt som borde fått proffs att förstå att det krävdes kontroller av luftkvalitet. Men Christina Söderbergs intryck var att Skanska inte ville utnyttja erbjudandena om kontroller.
När Skanskas advokater förhörde Peruchon och Söderberg handlade frågorna i stor utsträckning om leverantörens produktansvar och om vittnenas personliga kvalifikationer. Därmed blev rättegången i Ängelholm ett förspel till en civilrättslig process som kommer att följa senare. Ekonomiskt blir den processen mer betydelsfull för Skanska som har för avsikt att väcka talan mot Rhône Poulenc för att få tillbaka de cirka 150 miljoner kronor som blev Skanskas del av kostnaderna efter injekteringen av Rhoca Gil.