info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Regeringsförslag ska stoppa momsfiffel

Regeringen har lämnat över ett förslag till lagrådet om omvänd moms i byggbranschen. På så vis ska fusket med momsinbetalningar stävjas.

Idag fakturerar underentreprenören sin beställare med moms. Underentreprenören ska enligt reglerna därefter betala in momsen till skattemyndigheterna. Men de oseriösa företagen gör inte detta, utan behåller pengarna och försvinner.
Regeringsförslaget innebär att beställaren nu betalar in momsen i stället. Tanken är att de oseriösa företagen längst ned i entreprenadkedjan, inte ska få chansen att förfoga över medel som de kan fiffla bort.
En undersökning från skatteverket visar att staten går miste om 500 till 600 miljoner kronor i momsintäkter – bara från installationsbranschen.
De tjänster som regeringen föreslår, ska omfattas av omvänd momsskyldighet, är mark- och grundarbeteten, bygg- och anläggningsarbeten, bygginstallationer, slutbehandling av byggnader, uthyrning av bygg- och anläggningsmaskiner med förare, byggstädning, samt uthyrning av arbetskraft.
Fyra andra länder har liknande system med omvänd skattskyldighet: Tyskland, Österrike, Nederländerna och Belgien.
När lagrådet har granskat förslaget kommer regeringen att överlämna en proposition till riksdagen, enligt planerna ska det ske i slutet av mars.
Tanken är att reglerna ska träda i kraft från och med årsskiftet 2006/2007.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Regeringsförslag ska stoppa momsfiffel

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig