info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Regeringens politik har urartat"

Fackförbundet Byggnads är mycket kritiskt till den nya budgeten. - Regeringens politik har urartat. Den slår hårt mot vanliga löntagare, säger Hans Tillly, Byggnads ordförande.

Regeringens budget har redan fått mycket kritik både från oppositionen och från fackligt håll.
Det som har upprört mest är förslagen om hårdare regler för arbetslösa och sjuka. Från och med 1 januari 2008 begränsas a-kasseersättningen för deltidsarbetslösa till 75 dagar. För en halvtidsarbetslös innebär det 150 dagar med ersättning. Ytterligare två karensdagar införs. Antalet karensdagar, då arbetslösa tvingas att gå utan ersättning, ökar från fem till sju dagar.
Det ska också bli stramare regler för beräkning av den sjukpenningsgrundade inkomsten. Sjukpenningen ska prövas efter tre månader och efter ett år sänks den från 80 till 75 procent.

Byggnads ordförande Hans Tilly reagerar starkt mot den nya budgeten och anser att en byggnadsarbetare som står utanför arbetslivet, på grund av arbetsskadad, kan få sin levnadsstandard sänkt med flera tusenlappar i månaden.
– Att vara byggnadsarbetare är utsatt och risken för att drabbas av skador är stor. Byggjobbet är också till sin struktur väldigt säsongsbetonat, vilket gör att förslagen slår hårt mot hela branschen, säger Hans Tilly.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Regeringens politik har urartat"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig