info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Regeringens ambitösa mål: 25 procent kvinnliga nyanställda år 2030

På internationella kvinnodagen presenterade bostadsminister Peter Eriksson (MP) ett ambitiöst mål för att lösa personalbristen inom bygg: 25 procent kvinnliga nyanställda år 2030. Byggnads välkomnar satsningen men efterlyser handling från arbetsgivarna.

Byggbranschen skriker efter arbetskraft. I dag presenterade regeringen sin vision av hur personalbristen ska lösas: år 2030 ska en fjärdedel av de som nyanställs inom bygg och anläggning vara kvinnor.
– Jag tror att det är möjligt att nå, men det kommer att krävas rätt stora insatser, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP) till TT.
Målsättningen presenterades i samband med ett besök på Ikano Bostad i Gustavsberg, öster om Stockholm, där flera av lärlingarna i bygger bostäder i Ikano Bostads lärlingsprojekt Hentverkarna.

LÄS MER: Hentverkarna lockar kvinnor till snickaryrket

Läs också ”Unga är inte bara framtiden – de finns här nu”

Några konkreta insatser för att uppnå målet la Peter Eriksson inte fram. I stället pekade bostadsministern på parternas ansvar.
– Själva vitsen med detta mål är att det inte bara är ett politiskt mål. Även facket och branschen är med på det.

LÄS MER: Starka reaktioner på jämställdhetskampanj

Byggnads ordförande Johan Lindholm deltog tillsammans med Emmelie Renlund, talesperson för förbundets kvinnliga nätverk Näta, i besöket.
Bägge ställer sig positiva till regeringens målsättning men menar att arbetsgivarna måste ta ett större ansvar än i dag om den ska kunna uppnås.
– Sveriges Byggindustrier går ut i debattartiklar och uppmanar tjejer att söka bygg- och anläggning, samtidigt som deras medlemsföretag vägrar att ta emot kvinnliga lärlingar, ser genom fingrarna med glåpord och sexistiskt klotter och inte anser sig ha tid för fortbildningar inom psykosocial arbetsmiljö. Snacka om dubbla budskap! säger Emmelie Renlund i ett pressmeddelande.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Regeringens ambitösa mål: 25 procent kvinnliga nyanställda år 2030