info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Razzia mot 60 byggarbetsplatser: ”Problem att priset är viktigast vid upphandling”

100 byggföretag på 60 arbetsplatser har fått besök av myndigheterna under de senaste två veckorna. Facit? Illegal arbetskraft. Fusk med bidrag. Stängda byggen.

Ett hundratal företag fick oanmälda besök på sina arbetsplatser av Arbetsmiljöverket och Polisen. Foto: Arbetsmiljöverket

På ett 60-tal arbetsplatser runt om i Sverige har Arbetsmiljöverket, Skatteverket och Polisen de senaste två veckorna gjort razzior. Totalt 100 företag har berörts och fått påhälsning.

Hälften av alla företag hade brister i arbetsmiljön. Ett tiotal byggen eller delar av byggen stoppades direkt, på grund av att arbetsmomenten innebar allvarlig fara dödsfall eller hälsa.

Arne Alfredsson samordnar insatserna mot arbetsmarknads- kriminalitet.

− Vi har fått ge påfallande många förbud mot arbete på hög höjd. Det är förvånande att vi ser så många arbetsplatser där livsfarligt arbete pågår på höga höjder. Det är ingen tvekan om, vad deras arbete kan leda till, om någon ramlar ner, säger Arne Alfredsson, avdelningschef på Arbetsmiljöverket.

– Det har varit väldigt många brott mot reglerna om fallskydd. Jag vill verkligen trycka på hur viktigt det är med fallskydd.

Förutom brister när det gäller fallskydd, upptäcktes farlig hantering av kemikalier, farliga maskiner och att arbetstagare riskerade att andas in ohälsosamt damm.

Skatteverket deltog också i razzian. Det visade sig att 40 procent av företagen hade brister i personalliggaren, där alla som befinner sig på bygget ska registreras.

Ofta upptäcker Skatteverket att företagen fuskar med bidrag. I denna razzia upptäcktes personer som arbetade med en renovering – samtidigt som coronastöd för korttidspermittering betalades ut.

− Normalt arbetar de i restaurangrörelsen, men vid kontrollen var de sysselsatta med renoveringsarbete. Detta ligger inte i linje med tanken kring de stödåtgärder som betalas ut till följd av pandemin, säger Conny Svensson, kontrollsamordnare på Skatteverket.

Detta ligger inte i linje med tanken kring de stödåtgärder som betalas ut till följd av pandemin

Polisens roll vid de oanmälda arbetsplatsbesöken är bland annat att se till att arbetare inte smiter från arbetsplatsen under razzian, samt att kontrollera om det finns illegal arbetskraft på byggena. 25 personer av 200 kontrollerade arbetstagare, saknade rätt att arbeta i Sverige.

– Den här gången var det flera arbetare från Ukraina som saknade tillstånd att arbeta här, mycket tyder på att det är organiserat, säger polisöverintendent Per Wadhed från Polismyndigheten.

Arbetsmiljöverket är den myndighet som samordnar insatserna mot arbetsmarknadskriminalitet och totalt är åtta myndigheter involverade. Arne Alfredsson vill uppmana alla beställare, privata och offentliga, att göra bra val vid upphandlingar och att göra täta uppföljningar.

− I offentliga upphandlingar ser det perfekt ut i de skriftliga dokumenten, men det ser inte lika fint ut i verkligheten. Ytterst handlar det om våra normer. Är priset det viktigaste så skapas det en viss kultur kring det. Så länge det finns efterfrågan, så finns det tillgång.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Razzia mot 60 byggarbetsplatser: ”Problem att priset är viktigast vid upphandling”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig