info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rättshjälp åt maskinist efter dödsolycka

Byggnads bör ge rättshjälp åt en maskinförare som riskerar åtal efter en dödsolycka i december 2001. Det föreslår Byggnads arbetsutskott.

En maskinförare riskerar åtal för vållande till annans död efter en olycka i Näsby Park, norr om Stockholm i december 2001. Maskinföraren har nu ansökt om rättshjälp från Byggnads om han skulle bli åtalad och fälld. Vid en fällande dom skulle han annars själv få betala en del av sina försvarskostnader.

Byggnads arbetsutskott har nu beslutat att föreslå styrelsen att bevilja rättshjälp åt maskinföraren.
Olyckan inträffade när maskinföraren skulle lyfta en 1,7 ton tung balk på plats med hjälp av en hjullastare försedd med kranarm. Balkens vikt översteg maxlasten på maskinen vilket medförde att den föll och träffade en smed så illa att han senare avled.

Den haverikommission som utredde olyckan kritiserade brister i överlastskydd på maskinen, när den utrustats med kranarm. Man konstaterade också att föraren hade fått otillräcklig information om riskerna med den utrustning som användes.
Trots dessa brister är maskinföraren, enligt förundersökningen, misstänkt för vållande till annans död. Han har tilldelats en offentlig försvarare.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rättshjälp åt maskinist efter dödsolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig