info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rasar mot film med fisande byggjobbare: "Nedvärderande"

Här är reklamklippet som har fått byggnadsarbetare att gå i taket.
– Det känns starkt förnedrande, säger muraren Anders Blixt, som anmält filmen med den fisande byggjobbaren till Reklamombudsmannen.

Muraren Anders Blixt har anmält Samblas film till Reklamombudsmannen. Foto: Privat/Sambla

Sambla, ett företag där privatpersoner kan samla sina lån, kom nyligen med en ny reklamfilm som bland annat visats på TV4. I filmen vill man visa hur gamla lån hänger kvar och skapar problem i privatekonomin. En kvinna sitter på ett lånemöte, men har kvar ett gammalt renoveringslån som symboliseras av en smutsig byggnadsarbetare i ett hörn. I klippets komiska höjdpunkt släpper byggnadsarbetaren väder.

Tommy Wrede på Byggnads medlemscenter berättar att han har fått flera samtal om reklamfilmen. Yrkesarbetare har varit frustrerade över att de framställs på ett hånfullt sätt.

– De tycker att filmen är nedvärderande och visar en nidbild av byggare, säger Tommy Wrede.

Tommy Wrede har tagit emot samtal från upprörda Byggnadsarbetare. Foto: Johan Fyrk

En av de upprörda är Anders Blixt, 68 år, pensionerad murare från Nyköping.

– Jag har anmält filmen till Reklamombudsmannen. Usch, säger jag bara!

Vad reagerar du på?

– Byggnadsarbetaren sitter där som en slusk, rent utsagt, med tumstocken i bröstfickan och hörselskydden på huvudet. Han släpper sig och så ska de andra i filmen reagera, som är lite finare människor.

Hur känner du som yrkesarbetare när du ser klippet?

– Det känns starkt förnedrande.

Hur tror du att de som gjort filmen tänkte?

– Jag vet inte om de har något att tänka med. Man gör inte sådana här saker 2022, när vi försöker få till ett jämlikt samhälle.

Sofia Ekholm, pr-ansvarig på Sambla group, säger att hon tycker att det är tråkigt att flera personer har tolkat reklamen negativt.

– Vår avsikt är absolut inte att skapa den känslan hos mottagaren. Den här filmen och reklamkonceptet som vi har släppt ska i stort förmedla att det finns en del dåliga lån som folk dras med. Det här är ingen karaktär som ska förmedla en yrkesgrupp. Den här karaktären ska förmedla ett renoveringslån, inte en byggnadsarbetare, säger Sofia Ekholm.

Jag tror folk förstår det, men de blir ändå ledsna när det framställs på det här sättet.

– Det är jättetråkigt, om det är så det upplevs. Vi har flera reklamfilmer, med andra dåliga lån som hänger kvar. En surfare illustrerar ett Australien-lån och en man i motorcykelkläder illustrerar ett motorcykellån. Det har aldrig varit vår avsikt att förlöjliga någon specifik yrkesgrupp.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rasar mot film med fisande byggjobbare: "Nedvärderande"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig