info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Landremsa rasade – byggnadsarbetare larmade

En lång landremsa har rasat utanför Kungälv idag. Byggarbetare larmade om raset.

Så här såg det ut efter raset. Foto: Linus Olsson

Ett räddningspådrag pågår i Lökeberga utanför Kungälv där en landremsa med berg- och stenstrand har rasat i havet. Området är cirka 200 gånger 100 meter, enligt Räddningstjänsten.

Larmet kom vid 09.20-tiden på onsdagsmorgonen.

– Det var byggarbetare som larmade oss. De var på plats för att jobba men exakt vad de gör  vet jag inte,  säger Kalle Kivistö, larm- och ledningsoperatör vid Räddningstjänsten Storgöteborg.

Det har inte framkommit något om skador på personer.

– Nu diskuterar vi med SGI, Statens geotekniska institut, om vad som ska göras. Vi har en räddningsstation, en ledningsfunktion och en UAS, en drönare på plats, säger Kalle Kivistö.

Raset skedde i direkt anslutning till flera fastigheter, både åretruntboenden och sommarbostäder. Enligt räddningstjänsten är området avspärrat och det förekommer en del småras.

Johan Lindberg, byggnadsinspektör i Kungälvs kommun, berättar att det handlar om ett villabygge.
 – Det är privatpersoner som har fått bygglov för att riva en befintlig byggnad, en gammal villa, och ersätta det med ett nytt hus, säger han. 
–  De har fått startbesked för rivning och även för att påbörja markarbeten. De har gjort tekniska utredningar som har visat att man måste förstärka marken eftersom det finns en rasrisk.
Så man visste att det fanns en rasrisk?
–  Allt nära kusten brukar innebära en risk så man gör alltid en utredning för att uppfylla kraven. Därför är det förvånande att raset har skett, menar Johan Lindberg.
–  Enligt de undersökningar de har redovisat skulle det enligt deras tillvägagångssätt inte ha varit några problem.
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Landremsa rasade – byggnadsarbetare larmade

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig