info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

PT:n tipsar: Så här bör golvläggaren Stefan träna

Stefan Ekdahl firar 40 år på knä – som golvläggare. Sebastian Wollbrin tillbringar dagarna bland hantlar och skivstänger – han är personlig tränare. Vi förde dem samman i en korridor i Stockholm för att snacka arbetsställningar och träning.

Efter fyra decennier som golvläggare känner Stefan Ekdahl att det sliter på kroppen att jobba framåtlutad på knä. Personliga tränaren Sebastian Wollbrin visar en övning som passar just golvläggare. Foto: Anders G Warne/Marta Bartosiak

Korridoren på Östermalm i Stockholm är lång och kantas av lägenheter, så Stefan Ekdahl kan inte lägga plastmatta över hela bredden samtidigt. Folk måste kunna passera. Han häller ut lim på en sektion av golvet och sveper snabbt med en spackel för att stryka ut det.

Efter fyra decennier som golvläggare har Stefan Ekdahl fått känna av att det sliter på kroppen att jobba framåtlutad på knä.

– Man har ju ont lite överallt – armbågar, knän och nacken är väl det som är värst.

När personliga tränaren Sebastian Wollbrin tittar på hur Stefan trycker fast golvplattorna i limmet ser han inga fel i arbetsställningen. Det går inte att göra på något annat sätt helt enkelt. Men han konstaterar samtidigt att det är påfrestande för kroppen.

– Sitter du ner på alla fyra mycket blir bröstmuskeln stel och höftböjaren tajt. Så när man står och vilar kan man stretcha ut bröstmuskeln och höften för att motverka, tipsar han.

Stefan brukar sträcka på sig då och då. Men något speciellt program har han inte. Och träningskortet som han har rätt till har han aldrig tagit ut.

– Du jobbar framåtlutad mest och då måste man stärka upp baksidan, säger Sebastian. Sedan är frågan hur många golvläggare som går på gym?

– De är nog lätträknade, säger Stefan.

Båda är ense om att det bästa vore om träningen kunde förläggas till arbetstid.

– Det finns hur mycket forskning som helst som visar att det blir mindre sjukskrivningar om man får träna på arbetstid, säger Sebastian.

Han menar att det krävs initiativ från företagets sida, men att det samtidigt är den enskilda arbetarens ansvar att ta tag i sin hälsa och träning. Och att få golvläggare Stefan att gymma och stretcha när tidsschemat redan är pressat kanske inte är det lättaste.

– Jag skulle nog göra det ett tag om jag fick ett program, men frågan är om det inte skulle rinna ut i sanden.

PT:ns tips 

För en golvläggare kan det bli många timmar om dagen framåtlutad på knä. Här gäller det att stärka upp alla muskler på baksidan – vader, lår, rumpa, ländrygg, bröstrygg.

Övning: Marklyft (se bild).

Gör så här: Tänk på att känna dig stolt och stark, fram med bröstet, då har du rätt hållning i övningen.

Fler tips till byggnadsarbetare finns här

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: PT:n tipsar: Så här bör golvläggaren Stefan träna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig