info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Preemraffarbetare skulle luras på lönen

Redan innan Preemraffarbetarna kom till Sverige måste de gå med på en överenskommelse som innebar att de skulle få många tusen kronor mindre än vad som bestämts officiellt. Det visade sig när Byggnadsarbetaren i Thailand träffade bland annat svetsare och rörarbetare som varit på Preemraff i Lysekil.

Det var aldrig meningen att de skulle få lön enligt svenskt avtal, trots det som stod på de officiella dokumenten. Förra året blev lönekonflikten på Preemraff mycket uppmärksammad. Inte minst  för arbetarnas marsch mot polisstationen i Lysekil.
Nu har vi träffat en grupp på 19 arbetare för att få veta vad som egentligen hände. Efter konflikten blev arbetarnas företrädare hemskickade först av alla. Ledarna och de som var mest kritiska skickades hem först.
En åtgärd som Byggnads ser som föreningsrättskränkning.  

Efter blockadhot från facket löstes lönekonflikten genom att beställaren, Preemraff, gick in och garanterade att rätt lönesumma, cirka 20 000 kronor i månaden, skulle betalas ut också retroaktivt. Pengarna fördes sedan över från en svensk bank till arbetarna i Thailand. De flesta i gruppen som berättar om sin lön verkar ha fått sin betalning, enligt överenskommelsen, vilket betyder mycket för dem.

Men de berättar också att de av arbetsgivaren och enligt avtal, har blivit lovade bonus och övertidsersättning. Denna ersättning väntar de fortfarande på, efter övertid på vardagar och lördagar. Byggnads krävde under konflikten övertidsersättning för arbetarna. Då sa arbetsgivarens representant att listorna för arbetstiden var förstörda.

Willy Hulthén, förbundsombudsman på Byggnads, som skötte förhandlingarna, blir upprörd när han hör hur arbetarna behandlats, ända från början.
– Det här är inte frågan om något annat än slavhandel. Det är upprörande hur företag har satt i system att lura arbetarna, säger han.

Många thailändska gästarbetare får problem med löner och arbetsvillkor när de tar arbete utomlands. Det är vanligt att de måste betala stora summor till rekryteringsfirmorna. Så stora att de måste pantsätta hus och hem och är skuldsatta för år framöver.

Läs hela reportaget om arbetarna i Byggnadsarbetaren nummer åtta.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Preemraffarbetare skulle luras på lönen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig