info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Preemraff: Aldrig mer lönedumpning

– Vi har sagt att detta aldrig ska upprepas mer, säger Rustan Olsson, informationsansvarig på Preemraff i Lysekil, apropå det som hände med de thailändska gästarbetarna och deras löner.

Nyligen invigdes Preemraffs nya anläggning med bland andra statsminister Göran Persson och Preems ägare Mohammed Al-Amoudi på plats.
Under byggperioden förra året var den det största industriprojektet i Sverige. Men det som uppmärksammades mest var de thailändska gästarbetarna som råkade illa ut då det gällde löner och anställningsvillkor.

Rustan Olsson säger att Preemraff har dragit vissa lärdomar av det som hände. Att man kommer att vara noggrannare vid framtida upphandlingar av underentreprenörer och de företag som de i sin tur anlitar.
– Vi krävde kollektivavtal för alla, men det räckte tydligen inte. I fortsättningen måste vi vara ännu noggrannare med att se till att företagen inte bara skriver kollektivavtal, utan också följer dem så att de anställda verkligen får rätt löner och villkor.
Det är facken som tecknar kollektivavtal och Rustan Olsson anser att det är viktigt att företaget har ett samarbete med facket. När man tar in utländska underentreprenörer, kan man också menar han, i förväg kontrollera hur de sköter sig.
– För oss är det viktigt att veta företagen gör rätt för sig på sin marknad.

För Preemraff är detta också till stor del en fråga om företagets rykte.
– Det som hände innebar en bad image både för Preem och för oss, säger han. Preemraff är oljebolaget Preems raffinaderi. De thailändska gästarbetarna kom till Preemraff efter att företaget bett entreprenören Irem att öka takten förra våren. Lösningen blev att ta in arbetare från det thailändska bemanningsföretaget Vinc Placement. Men så småningom uppmärksammades att de inte fick de löner de skulle ha.

Efter att Byggnads hotat med blockad mot bygget gick Preeemraff slutligen in och garanterade lönerna för gästarbetarna. Ett flertal av de thailändska byggnadsarbetare som Byggnadsarbetaren har varit i kontakt verkar ha fått själva lönen i enlighet med den överenskommelse som gjordes upp, mellan Byggnads och Preemraff. Men de hoppas fortfarande på övertidsersättning som de bland annat lovats av arbetsgivaren.
Rustan Olsson säger att han inte är insatt i alla detaljer runt löneförhandlingar och övertid.
–Jag förstod det som att frågan om lönerna var löst,  säger han. Det blir sannolikt fler och större utbyggnadsprojekt på Preemraff med start 2009. Beslut väntas under nästa år. Arbeten som kan omfatta fem till sju miljarder kronor. Den förra utbygganden kostade 3,5 miljarder kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Preemraff: Aldrig mer lönedumpning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig