info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Praktiskt prov ska stoppa oseriösa företag

Nu ställs det hårdare krav på plattsättarföretag som vill få behörighet. Minst en plattsättare måste verifiera sina kunskaper genom ett praktiskt prov.

Ralf Jerad, vd för Byggkeramikrådet. Foto: Mostphotos/BKR

Byggkeramikrådet (BKR) har infört ett krav på att minst en behörig plattsättare på alla företag som ansöker om behörighet ska verifiera sina kunskaper inom plattsättning och flytspackling genom ett praktiskt prov. Tidigare räckte det med att de fyllde i en ansökan, där de skrev ner sin erfarenhet, för att få behörighet.

– Det gamla systemet fungerade inte tillräckligt bra. Vi hade aldrig några möjligheter att kontrollera om uppgifter som fylldes i stämde. Vi märkte att det fanns en hel del brister, säger Ralf Jerad, vd för Byggkeramikrådet och fortsätter:

– Det här är ett sätt att lyfta kvalitén i branschen.

De företag som berörs är de som söker behörighet från nu och framåt. Notera att det gäller enbart företag som inte har någon plattsättare med ett svenskt yrkesbevis eller en murare med yrkesbevis från 1997 eller tidigare anställd. De som redan har BKR:s behörighet omfattas inte heller, för närvarande.

– Vi är inne i en högkonjunktur och många söker sig till vår bransch.  Det kan vara någon som har en snickarfirma idag och som märker att det är ganska mycket plattsättning och får förfrågan från kunder på den typen av jobb. Om firman då anställer en plattsättare som inte har yrkesbevis måste han även som tidigare gå våra andra kurser 1 och 3 och från och med nu även göra det praktiska provet för att få behörighet, säger Ralf Jerad.

Ett annat tillfälle där det provet kan bli användbart är när företag anställer någon från ett annat land.

– Det kan bli väldigt dyrt om de ska visa upp sina kunskaper i ett nytt badrum. Genom att istället avlägga ett prov får de chansen att själva visa att de har den kunskap som behövs. Egentligen är det inte konstigare än att de som vill får en möjlighet att verifiera att de klarar av jobbet.

Provet ligger på en svårighetsnivå som motsvarar tre års plattsättning på heltid. Det omfattar både plattsättning och flytspackling.

Är det här en väg att gå för att få bort oseriösa firmor?
– Ja man kan uttrycka sig så, men jag väljer att säga att vi ska höja kvalitén.

Tror du att det kommer få någon effekt?
– Det är jag säker på. Vi har provkört upplägget sedan i våras och ser redan en förbättring.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Praktiskt prov ska stoppa oseriösa företag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig